latinica  ћирилица
08/10/2014 |  13:50 | Аутор: СРНА

Реакције из РС на извјештај Европске комисије

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић сматра да Европска комисија треба да смањи своја очекивања од БиХ, наводећи да је више забрињава што не види стварну опредијељеност ЕУ за проширење на балканске земље.
ЕУ БиХ - Фото: РТРС
ЕУ БиХФото: РТРС

Цвијановићева је рекла да је у извјештају Европске комисије о годишњем напретку БиХ много ствари негативно нотификовано, али да је БиХ на то навикла. Према њеном мишљењу, идеја ЕУ је да балканске земље треба да се држе у довољно јаком институционалном статусу, а да онда уђу у дуготрајни процес преговора, који у најбољем случају може да траје четири до пет година.

- Предвиђам да ће, када једног дана БиХ уђе у преговоре о чланству у ЕУ, они трајати шест до 10 година, али мислим да ће тако бити и за неке друге земље за које се сада говори како су далеко одмакле на европском путу, а уопште нису - каже премијерка.

Подсјетила је и на извјештаје о напретку Бугарске и Румуније који су били катастрофално лоши, а већ наредне године ове земље су постале чланице ЕУ с истим идентификованим проблемима. Цвијановићева сматра да је одговор за европски пут БиХ, али и за њен опстанак успостављање доброг система координације институција.

Она је изразила жаљење што та идеја није уродила плодом прошле године, када се Влада трудила да дође до прецизног механизма координације који је требало да стави у функцију све нивое власти и омогући им испуњавање обавеза у складу са уставним надлежностима. Сматра да Европска комисија има превелика очекивања када је ријеч о БиХ и да се процес њеног приближавања ЕУ треба свести на уобичајене критеријуме који су били примјењиви за све земље које су се раније кретале ка ЕУ интеграцијама.

 

Шпирић: Заједнички сносити одговорност

Министар финансија и трезора БиХ Никола Шпирић изјавио је данас да за европски пут БиХ заједничку одговорност морају сносити и Брисел и БиХ, те изразио очекивање да ће у наредном периоду на томе сви заједно више радити.

"Не могу негативне фактуре ићи у БиХ, а заслуге тобоже Бриселу. Заслуга или има или нема и зато бих волио да радимо заједно на европском путу са Европском комисијом и европском канцеларијом у Сарајеву", рекао је Шпирић новинарима, коментаришући извјештај Европске комисије о застоју БиХ на путу ка ЕУ.

Он је рекао да неће ништа помоћи извјештаји који констатују стање у БиХ, већ да БиХ теба нови оптимизам за убрзање њеног пута ка ЕУ.

"Бојим се да је БиХ земља која чека развој ситуације у региону и када бисмо хтјели претрчати европску дионицу за годину дана рекли би нам - гдје сте пожурили", додао је Шпирић.