latinica  ћирилица
09/10/2014 |  20:50 | Аутор: СРНА

Б.Лука: Отворена лабораторија за дијагностику туберкулозе

У Институту за јавно здравство Републике Српске у Бањалуци данас је отворена реконструисана лабораторија за дијагностику туберкулозе, у чије је опремање уложено око милион КМ.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић, који је присуствовао отварању, рекао је новинарима да је од великог значаја пуштање у рад ове биолабораторије, истичући да је то врхунац у овој медицинској области, чиме је Институт за јавно здравство Српске постигао још већу референтност у раду.

Богданић је додао да је Институт за јавно здравство Републике Српске једна од најбоље развијених здравствених установа у Српској, те изразио захвалност УНДП-у, који је финансирао овај пројекат и препознао значај сигурности здравствених радника.

"Вјерујем да ће Институт за јавно здравство Републике Српске наставити са развојем. Дугујем им велику захвалност за ангажман током мајских поплава, када су спријечили да не буде епидемије у Српској", истакао је Богданић.

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Слободан Станић рекао је новинарима да је овај Институт изграђен 1929. године, што је највећи технолошки и финансијски догађај јавног здравства.

"Након 74 године, ово је највеће појединачно улагање, односно један од највећих корака који је Институт направио у финансијском и техничко-технолошком смислу", истакао је Станић.

Станић је подсјетио да су се на пола градње лабораторије догодиле мајске поплаве у Српској, када је двије трећине радника Института било на терену, а осим радова на терену Институт је морао да одржи редован рад.

Он је изразио захвалност Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске, Глобал фонду и УНДП-у, који је урадио оперативни дио, а највише особљу и запосленима у Институту који су уз рјешавање проблема у вези са поплавама и редовног рада, помогли извођење овог пројекта.

Говорећи о туберкулози, Станић је рекао да се та болест враћа у сасвим другом облику - отпорна на терапије које су овдје познате, те да је с циљем заштите особља Института и животне средине, отворена ова савремена лабораторија.

Он је напоменуо да људи из Републике Српске иду на обучавање у лабораторију код Хамбурга "Борстел", која је узор у овој области.

"Пуштањем у рад ове лабораторије сада за један дан успоставимо дијагнозу на туберкулозу, а не као што је био случај раније за шест недјеља, када се човјек креће и доводи у опасност друге", каже Станић.

Он је рекао да је у Српској преполовљена инциденца новообољелих од туберкулозе са 75 на 35, захваљујући бржој дијагностици ове болести, истичући да је циљ искорјењивање турбекулозе у Српској у свим њеним облицима.

Према његовим ријечима, Институт за јавно здравство Српске учествовао је у опремању ове лабораторије средствима испод један одсто.

Начелник Службе за микробиологију у Институту за јавно здравство Републике Српске Пава Димитријевић рекла је новинарима да је овом лабораторијом омогућена много бржа дијагностика за туберкулозу и друге болести.

Шеф канцеларије УНДП-а у Бањалуци Горан Вукмир рекао је новинарима да је ова лабораторија дио великог програма, који финансира Глобални фонд, за борбу против турбекулозе, сиде и маларије, те подсјетио да је УНДП у посљедњих десет година укупно уложио 16,5 милиона долара у изградњу система за борбу против туберкулозе у БиХ.

Лаборторија за дијагностику туберкулозе је трећег нивоа биосигурности, прва овакве врсте у Српској која је изграђена по стандардима Свјетске здравствене организације и Европског центра за контролу болести.