latinica  ћирилица
11/10/2014 |  17:10 | Аутор: СРНА

Европска смотра српског фолклора дијаспоре и Срба у региону

У Бањалуци је данас почела 19. Европска смотра српског фолклора дијаспоре и Срба у региону, која се први пут одржава у Републици Српској и окупила је 30 културно-умјетничких друштава из 11 земаља.
Европска смотра српског фолклора дијаспоре и Срба у региону - Фото: СРНА
Европска смотра српског фолклора дијаспоре и Срба у регионуФото: СРНА

Манифестацију је отворио градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић који је истакао да она треба да покаже шта све српски народ у дијаспори његује као традицију, обичај и културу са ових простора.

"Фолклор је у бићу нашег народа", рекао је Гаврановић и додао да смотра фолклора пружа прилику да се млади из дијаспоре окупљени у културно-умјетничка друштва која његују културу и традицију и баштине све те тековине, упознају, повежу, сарађују, размијене искуства и да се у такмичарском дијелу и надмећу.

Учеснике и присутне је у име Владе Републике Српске поздравио министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Игор Видовић, истичући да ово дружење има огроман значај.

"Боље упознати и разумјети своју матицу и народ, пратити сва догађања у њој и помоћи с љубављу - одувијек су тежње наших људи који живе у иностранству", рекао је Видовић.

Он је нагласио да је неизмјерно важна и подршка дијаспоре у корачању Републике Српске напријед. "То сте нам показали и ове године када је у најтежим тренуцима током мајских и августовских поплава Српској помогао огроман број наших људи из дијаспоре", истакао је Видовић.

Он је навео примјер да је Фонд "Дијаспора за матицу" издвојио у првом маху 25.000 евра, а недавно донио одлуку да најугроженијим општинама у Републици Српској за санацију поплављених подручја издвоји још 200.000 евра.

Видовић је рекао да помоћ и подршка дијаспоре нису само финансијске природе.

"Наша омладина и наши људи на свим положајима и у свим структурама својом љубављу и лијепом ријечју увијек представљају нашу земљу на најбољи начин и свако је од нас својеврсни амбасадор своје матице, онда када кроз ваш однос према матици људи око вас могу доживјети Српску као домаћинску, здраву и лијепу земљу са великим природним и привредним капацитетима и честитим, вриједним народом", навео је Видовић.

Предсједник Савјета Европске смотре српског фолклора дијаспоре и Срба у региону Мићо Ћетковић рекао је да ове традиционалне културно-умјетничке манифестације представљају фантастичну прилику да се омладина широм Европе сретне на једном мјесту и уз пјесму и игру подијели оно што су у расијању научили о традицији и култури свог народа и матице.

Манифестација се одржава у дворани "Борик", а након отварања услиједио је такмичарски дио програма.

Проглашење побједника, додјела награда и музички програм предвиђени су за сутра у 21.00 час.