latinica  ћирилица
14/10/2014 |  08:19 | Аутор: ТАНЈУГ

Ким Џонг Ун се након 40 дана појавио у јавности

Сјевернокорејски лидер Ким Џонг Ун се најзад појавио у јавности, обишавши један нови стамбени комплекс, као и нови Институт за природну енергију, објавила је сјевернокорејска државна агенција КЦНА, не помињући његово дуго одсуствовање.
Ким Џонг Ун у јавности након 40 дана - Фото: AFP
Ким Џонг Ун у јавности након 40 данаФото: AFP

Ким је претходно виђен у јавности 3. септембра, када је са супругом присуствовао једном концерту, преноси АП.
Сјевернокорејски лист "Родонг Синмун" је објавио више фотографија на којима се види како Ким стоји уз помоћ штапа. Ким је на фотографијама насмијан и окружен помоћницима. Обучен је, као и иначе, у тамно одијело, а ослања се о црни штап.

Ово је први пут у посљедњих 40 дана да су државни медији објавили извјештај о некој његовој јавној активности, пренио је Ројтерс.
Према писању јужнокорејског листа "Џонганг илбо", који је пренијела француска штампа, Ким је средином септембра био подвргнут операцији чланака на обје ноге, а оперисао га је један француски хирург.
И америчке и јужнокорејске обавештајне службе потврђују да је "Кимова судбина била у рукама француског доктора", пише француски лист "Поен".
Овим здравственим проблемима би се могло објаснити Кимово веома примјетно одсуство на обиљежавању 69. годишњице оснивања Радничке партије Сјеверне Кореје прошлог петка.

Медији су протеклих недјеља износили најразличитије спекулације у вези са Кимовим одсуством, од повреда ногу које је наводно задобио током војних вјежби и разних болести, преко нагађања да га у руковођењу замјењује сестра, до закључака да је дошло до политичких промјена у врху земље те да је у кућном притвору.
Ким (31), који се знатно угојио откад је прије две године дошао на власт након смрти свог оца, се још у јулу појављивао у јавности храмљући.