latinica  ћирилица
14/10/2014 |  08:25 | Аутор: ТАНЈУГ

Обама са Баном и Оландом: Појачати напоре у сузбијању еболе

Предсједник САД Барак Обама и генерални секретар УН Бан Ки-мун сложили су се да међународна заједница мора да појача напоре у сузбијању еболе, саопштила је Бијела кућа.

Обама и Бан су истакли да међународна заједница мора да удвостручи напоре и "одлучно се позабави рјешавањем кризе".
Амерички предсједник је указао да земље чланице УН треба да подрже апел те организације и обезбиједи људство и опрему неопходну за заустављање епидемије.

Исти став изнесен је и у одвојеном телефонском разговору Обаме са предсједником Француске Франсоа Оландом, пренијеле су агенције.
Оланд и Обама су навели да је неопходно "појачати мобилизацију међународне заједнице и Европске уније, у блиској сарадњи са Уједињеним нацијама, Свјетском здравственом организацијом и заинтересованим земљама", наводи се у саопштењу канцеларије француског предсједника.

Како је наведено, Оланд је са Обамом разговарао и о могућности да Француска уведе проверу путника који авионом долазе из Либерије, Гвинеје и Сијера Леонеа.
Француска ће, такође, позитивно одговорити на захтјев Гвинеје о успостављању додатног здравственог центра за лијечење еболе. Агенција АП је подсјетила да Француска већ гради такав један центар у Гвинеји.

Обама се састао и са званичницима своје администрације са којима је разговарао о "евентуалном кршењу протокола о контроли ширења заразе" у болници у Даласу.
Након што је потврђен први случај заразе на америчком тлу, Обама је затражио од федералних власти да предузму додатне кораке како би медицински систем био спреман да испуњава протоколе у борби против вируса еболе.

Постоје сумње да је до заразе дошло због непридржавања прописа о безбједности, вјероватно током скидања заштитне опреме након третирања пацијента обољелог од смртоносног вируса.
Амерички цариници и здравствени радници су у суботу почели да мјере температуру путницима по слетању на њујоршки међународни аеродром Кенеди, а током недјеље та мјера ће бити спровођена на још четири аеродрома.

Од еболе је ове године умрло више од 4.000 људи, а највише су погођене Гвинеја, Либерија и Сијера Леоне.
Свјетска здравствена организација је раније у току дана саопштила да је епидемија еболе у западној Африци "најтежа, најакутнија здравствена криза модерног времена", али и да се економска штета од те кризе може смањити ако људи буду адекватно информисани и не буду предузимали ирационалне мјере за избјегавање заразе.