latinica  ћирилица
14/10/2014 |  08:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Каталонска влада отказала референдум 9. новембра

Влада Каталоније одлучила је у понедељак да откаже спорни референдум о независности заказан за 9. новембар.

Ово је, након састанка каталонске владе са представницима прореферендумских странака, саопштио Жоан Ерера из странке Иницијатива за Каталонију, преноси АФП.

Ипак, лидер шпанског региона Каталоније Артур Мас рекао је да ће гласање о независности од Шпаније бити одржано 9. новембра, али да то неће бити "коначна ријеч" о том питању.
Мас је додао да ће референдум бити одржан у другачијем правном оквиру, чиме се заобилази снажно противљење централне владе у Мадриду.

Шпанска конзервативна влада је заузела становиште да би референдум у Каталонији био неуставан, а Уставни суд те земље је наложио одлагање референдума док он не провјери његову уставност, што би могло да потраје годинама.
Влада Каталоније је претходно наговјештавала да неће мијењати своје референдумске планове упркос таквој одлуци Уставног суда, али је до данас већ пропустила неке кораке неопходне да би се он одржао, као што је објављивање гласачких мјеста или листа гласача.
Истраживање јавног мњења од 5. октобра указало је како је само 23 одсто Каталонаца подржавало идеју да се референдум одржи када је планиран без обзира на све, док је 45 одсто било за поштовање одлуке Уставног суда.
Каталонија, која у шпанској привреди има удио од око петине, као и већи дио земље тешко је погођена посљедњим годинама рецесије, које су допринијеле "подгријавању" страсти националиста.