latinica  ћирилица
14/10/2014 |  09:09 | Аутор: Би-би-си

Почиње "скрининг" путника на лондонском аеродрому

Службеници аеродрома "Хитроу" у британској пријестоници Лондону почеће "скрининг" како би контролисали путнике који долазе из земаља погођених заразом еболе.
Ебола - Фото: АП
ЕболаФото: АП

"Скрининг" ће почети на терминалу један, а до краја седмице биће проширен на друге терминале, аеродром "Гетвик" и жељезничку линију "Еуростар".

Лица која долазе из Либерије, Сијера Леонеа и Гвинеје идентификоваће погранични службеници, а након тога преглед ће обавити медицинске сестре и консултанти из Завода за јавно здравље Енглеске.

Путницима ће бити измјерена температура и мораће да испуне посебан фомулар са контакт подацима. У случају да се код некога примијете симптоми или било какве назнаке вируса та особа ће бити пребачена у болницу.

За пацијенте за које се процијени да су у високо ризичној групи због контакта са обољелима, али код којих симптоми нису примјећени, биће под надзором Завода за јавно здравље.

У септембру је око 1.000 људи стигло у Британију из земаља погођених еболом у западној Африци. Вирус еболе до сада је убио више од 4.000 људи у Либерији, Сијера Леонеу и Гвинеји, подсјећа Би-Би-Си.