latinica  ћирилица
14/10/2014 |  10:46 | Аутор: РТРС

Љековита својства листова мркве

Листови мркве имају мало горак укус, али су невјероватно добри за наше здравље.

Ове зелене перушке су пуне хлорофила, који дјелује детоксификујуће на јетру и цијело наше тијело. Према неким истраживањима, помажу у спречавању рака и развоја тумора и пуне су антиоксиданата. Најлакше је да их конзумирате измиксане са неким слађим соком, попут сока од јабуке.

Садрже много витамина и минерала, а чак имају више витамина К него било које друго поврће, а то је важан витамин који помаже у случајевима огреботина, посјекотина, модрица.

Листови мркве нису отровни, како неки мисле, али садрже фурокумарин, који може изазвати благу алергијску реакцију код неких људи. Конзумирање листова мркве је добро, јер садрже и много калијума, важног за кардиоваскуларно здравље. Сами листови садрже и до 6 пута више витамина Ц од самог коријена, пише Стил.

Дјелују и као диуретик и важни су када је у питању избацивање вишка воде из тијела, дјелују антисептички, против лошег задаха, болних десни и код зубобоље.

У Италији их већ вијековима убацују и у омлете или салате са јајима.

Такође, можете направити и чај.

Кувањем се губи њихов горак укус, а најбоље их је користити свјеже и не третиране пестицидима. Можете их помијешати са мало бијелог лука и сирћета да убијете горчину у листовима, а ову смјесу можете употребити и као маринаду.

Чај од листова мркве
2 шоље свјежих листова мркве прелијете са 8 шоља кипуће воде. Оставите да одстоји поклопљено док се вода не охлади, проциједите и пијте. Овај напитак је одличан за чишћење организма, посебно ако имате проблема са уринарним трактом или каменчићима у бубрегу.