latinica  ћирилица
14/10/2014 |  14:00 | Аутор: РТРС

Додик: Српска и Србија заједно ка ЕУ, али и сарадња са Русијом

Кандидат коалиције СНСД-ДНС-СП за предсједника Републике Српске Милорад Додик истакао је да будући акценат треба да буде на заједничком напретку Српске и Србије ка ЕУ, уз истовремено одржавање односа с Русијом.
Предсједник СНСД-а Милорад Додик - Фото: РТРС
Предсједник СНСД-а Милорад ДодикФото: РТРС

Посебно је, истиче, задовољан због посјете руског предсједника Владимира Путина Београду, што ће бити прилика за њихов поновни сусрет. Оцијенио је да ће након његове побједе на протеклим изборима односи Српске и Србије још више напредовати, а акценат ће бити на политичкој и економској сарадњи у оквиру Споразума о специјалним паралелним везама. 

Честитке из Русије предсједнику Додику

Руски институт за стратешка истраживања честитао је Милораду Додику побједу на предсједничким изборима у Републици Српској и пожелио му да још много година ради за добробит српског народа.

"Додик је досљедан заштитник интереса српског народа, па није чудо што Републику Српску, коју он предводи, називају бастионом српства, српским Пијемонтом", наводи се у саопштењу које је на свом сајту објавио Институт, савјетодавно тијело руског предсједника Владимира Путина.

На парламентарним изборима у Српској побједу је однио Савез независних социјалдемократа, а овај институт оцјењује да ће то значити да ће Додик задржати сва овлашћења у наредне четири године. Предсједник Додик се, истичу, држи досљедног проруског курса, што је посебно истакао предсједник Русије Владимир Путин приликом билатералних званичних разговора Путин-Додик у септембру. У Српској је, како се напомиње, створена најповољнија атмосфера за руски бизнис, а одржавају се научне и културне везе између двије земље на свим нивоима.

Један од знакова дубоке, искрене љубави народа Републике Српске према Русији је откривање споменика руском цару Николају у Бањалуци, које је омогућено захваљујући личном учешћу и подршци предсједника Додика, и то не први пут, наводи се у честитки.