latinica  ћирилица
14/10/2014 |  17:57 | Аутор: СРНА

Фоча: О трећем циклусу студија медицине

Министар просвјете и културе РС Горан Мутабџија посјетио је Медицински факултет у Фочи гдје је са деканом Миланом Кулићем разговарао о проблемима исплате гостујућих наставника и успостављању трећег циклуса студија заједно са факултетима из Бањалуке, Београда и Хајделберга у Њемачкој.
Мутабџија у посјети Медицинском факултету у Фочи - Фото: СРНА
Мутабџија у посјети Медицинском факултету у ФочиФото: СРНА

Мутабџија је нагласио да Медицински факултет има велики број гостујућих наставника, који су веома важни за нормално одвијање наставног процеса.

"Проблем њихових исплата је озбиљно питање, које ћемо заједнички рјешавати на нивоу Републике Српске за два медицинска факултета", рекао је Мутабџија.

Министар је истакао да Министарство охрабрује Медицински факултет у Фочи да настави сарадњу са факултетима у Бањалуци, Београду и Хајделбергу, да би се створиле претпоставке за квалитетнији научно-истраживачки рад.

На састанку је разговарано и о запошљавању нових кадрова. Мутабџија је нагласио да су у Министарству сагласни са свим запошљавањима за које Универзитет обезбиједи средства.

"Упознати смо да постоји расположење на Универзитету и Медицинском факултету да се запосле два приправника, који су дјеца погинулих бораца и подржавамо одлуку у том смјеру", рекао је Мутабџија.

Он је потврдио да ће 24. октобра бити потписан финални уговор о пласману средстава из аустријског кредита.

"Тачније, да од 10 милиона евра кредита, 2,4 милиона евра иду за студентски дом у Фочи и адаптацију Богословског факултета, а 5,3 милиона за набавку опреме за цијели Универзитет", рекао је Мутабџија и поручио да ће дом и ново сједиште Богословског факултета бити завршени до краја ове школске године.

Кулић истакао је да ће од новембра, у зависности од прилива средстава на Универзитету, почети сукцесивно исплаћивање дуговања хонорарним наставницима.