latinica  ћирилица
14/10/2014 |  19:15 | Аутор: РТРС

Антропоцен - име епохе у којој живимо

Многи научници користе нови термин за епоху у којој живимо имајући у виду огроман утицај човјека на изглед Земље.
Људи - Фото: илустрација
ЉудиФото: илустрација

Антропоцен - епоха коју обликују људи - термин је који многи научници користе умјесто холоцена, епохе која траје већ 12.000 година.

Ове године је објављено више од 500 научних радова у којима се садашње вријеме назива антропоцен. О њему је први говорио нобеловац Пол Круцен, који је 1995. године добио ову награду за хемију за рад о испитивању озонских рупа.

- Ми мијењамо Земљу. Нема сумње, видио сам из свемира - рекао је астронаут Џон Грансфелд, који је осам пута био у мисији у свемиру и који тврди да нема ниједног мјеста на Земљи на којем није уочљив човјеков утицај.

Епоха антропоцена била је тема симпозијума у Националном природњачком музеју Института Смитсонијан у Вашингтону, као и изложбе Америчког удружења за промоцију науке. Научници подржавају ову тезу уз образложање да су "људи постали геолошка снага на планети и да је епоха у којој живимо заиста другачија".

Научници објашњавају да на Земљу, у њеној 4,6 милијарди година дугој историји, никада ниједна врста није имала утицај какав данас на планету имају људи. Поборници тезе о антропоцену тврде и да доба људи не обиљежавају само климатске промјене. Оно се односи и на нестанак озонског омотача, поремећај у кружењу азота и фосфора, ацидификацију океана, хемикалије које изазивају ендокрине поремећаје и сјечу шума. Једна од ствари о којој се стручњаци не слажу јесте када је почео антропоцен. Неки су мишљања да су почетак те епохе обиљежили индустријализација и употреба атомске бомбе.

Америчко геолошко удружење још није званично усвојило термин антропоцен, али све више обраћа пажњу на тај концепт.