latinica  ћирилица
14/10/2014 |  21:09 | Аутор: АП

Хонг Конг: Демонстранти не одустају

Демонстранти у Хонг Конгу су се вечерас сукобили са полицијом и поставили барикаде у тунелу у близини локалне владе, проширивши тако поново своју зону протеста након што је јутрос полиција уклонила барикаде у неким другим улицама.
Протести у Хонг Конгу - Фото: AP
Протести у Хонг КонгуФото: AP

Демонстранти су блокирали тунел тако што су поставили баријеру од гума, метала и бетонских плоча. Прије тога, полиција се на кратко сукобила са демонстрантима. Једна од главних улица у Хонг Конгу отворена је данас за саобраћај, пошто је полиција уклонила барикаде које су поставили демонстранти.

На стотине полицајаца користило је чекиће и тестере да би размонтирало барикаде недалеко од владиних канцеларија и финансијског центра Хонг Конга. Таксисти су запријетили да ће уклонити барикаде ако то не учине сами демонстранти.
Отворена саобраћајница Квинсвеј роуд омогућава возачима да прођу право кроз централни бизнис дистрикт, у коме се налазе свјетске компаније као што су банкарски гиганти ХСБЦ Холдингс и Стандард чартирид.

Демонстранти, који траже слободне изборе 2017. године у Хонг Конгу и оставку лидера Леунг Чун-јинга, блокирали су прије више од двије недјеље главне улице с обје стране луке што је изазвало бијес бројних житеља града, поготово возача и путника.