latinica  ћирилица
15/10/2014 |  08:20 | Аутор: Агенције

Брат албанског премијера пуштен послије саслушања, инциденти у Бечу и Тирани

Албанска ТВ станица "Њуз 24" јавила је у међувремену да је Рама, са још тројицом Албанаца, био задржан око 40 минута, након инцидента
"Застава велике Албаније" - Фото: REUTERS
"Застава велике Албаније"Фото: REUTERS

Брат албанског премијера Едија Раме, Олси, и још три особе које су заједно са њим биле на фудбалској утакмици репрезентација Србије и Албаније, на путу су за Тирану, сазнаје Тањуг у МУП-у Србије.

Албанска ТВ станица "Њуз24" јавила је у међувремену да је Рама, са још тројиcom Албанаца, био задржан око 40 минута, након инцидента са пуштањем дрона са заставом Велике Албаније, али је потом укрцан у возило и пребачен на аеродром.

Са Олсијем Рамом је, према незваничним информацијама, у ВИП ложи стадиона Партизан, у присусвту начелника београдске полиције Веселина Милића, разговарано због сумње да је организовао и руководио инцидентом са албанском заставом, послије којег је утакмица прекинута.

Према изворима у МУП-у, Рами није могло да буде одређено задржавање због штрајка адвоката. Званичних информација о овом случају нема, те нису познати детаљи овог случаја.

Станица "Њуз 24" се иначе позвала на изворе блиске премијеру Албаније Едију Рами.

"Амбасадор Албаније је рекао да су три особе задржане и да су им провјеравани пасоши Сједињених Америчких Држава. Појавиле су се и информације да је задржавање било повезано са сумњом да је једно од задржаних лица крило код себе даљински управљач за управљање летелиcom, наводи Неwс24 и додаје да је "дошло до забуне", а да су четири особе послије преговора са српском полицјиом пуштене и нису ухапшене.

Олси Рама (1969.) запослен је у компанији Пегасус Комуникејшенс, а према београдским медијима у Београд је на утакмицу дошао са америчким пасошем. Млађи брат албанског премијера је прије тога радио у компанији Делфинус Медикал Технолоџис, и као научни истраживач и менаџер пројеката у медицинском институту Барбара Ен Карманос у Детроиту, САД.

Од 1993. до 1997. године био је програмски директор фондације Отвореног друштва за Албанију, коју је спонзорисала фондација Сорош. Олси Рама се у априлу 1997. године преселио у САД.

Дачић: Смишљена политичка провокација

Министар спољних послова Ивица Дачић оцијенио је да је инцидент на фудбалској утакмици Србија-Албанија смишљена и унапред планирана политичка провокација и да Србиоја не сноси никакву одговорност за прекид утакмице.
 "Ово се никада није догодило ни на једној фудбалској утакмици и унапред је припремљено. За мене је централно питање како ће реаговати Европска унија и УЕФА, јер да је неко из Србије развио заставу 'Велике Србије' у Тирани или Приштини то би већ било на дневном реду Савјета безбједности Уједињених нација. У овом инциденту нарочито је спорна чињеница да је то урадио брат премијера Албаније који би требало овдје да буде гост. Све то ставља политичку димензију на цијели догадај и ово је политичка провокација", рекао је Дачић.
 Он је рекао и да су током цијелог дана дипломате из ЕУ вршиле притисак да се албански навијачи, које су српски органи хтели да задрже на аеродрому, пусте на стадион, иако нису имали карте.
 "Србија не сноси никакву одговорност за прекид ове утакмице", поручио је Дачић.

У Приштини славље после инцидента на стадиону Партизана

Велики број грађана Приштине изашао је на градске тргове, а улицама су кружиле колоне возила са заставама Албаније.
Полиција је блокирала све прилазе за возила главном тргу, а и околни тргови били су препуни људи који славе.
Како јавља "Индекосонлине", послије прекида утакмице грађани из Подујева на организован начин су пошли у правцу граничног прелаза Мердаре.
Они ду пјевали познате пјесме албанских навијача и разне друге пароле као сто су "Етничка Албанија".

Славље навијача у приштини

Како је извијестио са мјеста догађаја дописник "индексонлине", грађани Подујева су скинули српске таблице са возила и камиона.
Утакмица репрезентација Србије и Албаније прекинута је синоћ пошто је дошло до нереда када се над тереном појавио дрон са окаченом албанском заставом на којој су и ликови оснивача албанске државе и првог премијера Исмаиља Ћемалија, као и Исе Болетинија, албанског националисте.

Улице главног града Приштине након прекида утакмице Србија - Албанија биле су пуне навијача који у колони возила са албанским заставама славе и вицу "Албанија ...Албанија".

Нешто прије поноћи на порталима на албанском језику који су се позвали на "Блиц" појавила се вијест да је у Београду ухапшен брат премијера Албаније Еди Раме.
Међутим, медији у Приштини наводе да је то лаж, и да је брат премијера Албаније са албанском делегацијом.
Како преноси ТВ "Топ Чанал" из Албаније појава заставе Албаније на стадиону Партизана у Београду је била у знак протеста што није дозвољено симпатизерима Албаније да присуствују утакмици.

Албанци опколили српску амбасаду у Тирани

Албански навијачи су суноћ послије прекида утакмице између Србије и Албаније су опколили српску амбасаду у Тирани.

Према писању сајта "Коха диторе" полиција је интервенисала и напарвила живи зид око српске амбасаде.

Сукоб Албанаца и Срба у Бечу

Група Албанаца окупила се у 16. бечком округу у којем се налази више угоститељских локала чији су власници и гости Срби и гађала један од тих објеката флашама и пиротехничким средствима.
Полиција је успјела да разбије и растјера с тог мјеста ту групу, али је потом дошло до окупљања око 200 Срба, који су покушали да се сукобе с Албанцима.

Сукоб Срба и Албанаца у Бечу

Велико присуство полиције, која је затворила све прилазе до централне улице у том кварту, до послије поноћи када су се обје групе разишле, спријечило је сукобе Срба и Албанаца, који су оштетили бројна возила, међу којима и полицијска.
У акцији спречавања сукоба полиција је у помоћ позвала и своје специјалне јединице.