latinica  ћирилица
15/10/2014 |  09:44 | Аутор: СРНА

Напад на парохијски дом у српском дијелу Ораховца

Тројица албанских младића, петнаестак минута по прекиду фудбалске утакмице између Србије и Албаније, гађали су каменом парохијски дом у српском дијелу Ораховца, у коме су се у тренутку напада налазили чланови породице ораховачког пароха јереја Срђана Јеринића.

 
На срећу, нико од чланова породице ораховачког пароха није повријеђен, преносе београдски медији.

Тројица албанских младића, уз повике "Албанија, Албанија", прошла су српским дијелом града, разбијајући успут стаклене флаше пива о зидове српских кућа, а највише на тргу испред цркве Успење Пресвете Богородице, гдје су поцијепали српску заставу, која је била окачена на бандери у центру српског дијела града.

Они су затим већим каменом гађали прозор парохијског дома, погодивши собу у којој се, у тренутку напада, налазила попадија са двоје малољетне дјеце.

Нападачи су истовремено на зиду напуштене и оронуле српске куће, која се налази преко пута парохијског дома, окачили заставу Албаније, а затим побјегли у непознатом правцу.

Свештеник сматра да је ово напад на њега и његову породицу, а не на вјерски објекат, јер да су нападачи хтјели да нападну и оштете зграду парохијског дома - поломили би стакла на локалу доњег спрата, а не би гађали једини освијетљени прозор зграде.

Српски грађани, који живе у близини парохијског дома и које су узнемирили повици албанских младића, ломљава стакла и врисак свештеникове дјеце, изашли су на улицу и присуствовали увиђају косовске полиције.