latinica  ћирилица
15/10/2014 |  09:48 | Аутор: РТРС

Упозорење УН-а: Свијет губи битку с еболом

Свијет губи битку против вируса еболе и не успијева да заустави ширење ове епидемије, упозорио је синоћ високи представник Уједињених нација на специјалној сједници Савјета безбједности о епидемији.
Ебола - лијечење - Фото: илустрација
Ебола - лијечењеФото: илустрација

- Ебола има велику предност у односу на нас - рекао је Ентон Банбери, шеф мисије УН задужен за координисање хитног одговора на епидемију еболе.

Банбери је рекао да глобални одговор на еболу мора да испуни зацртане циљеве до 1. децембра да би се осигурало око 7.000 кревета за лијечење и 500 посебно опремљених тимова за сахрањивање, или ће се свијет суочити са "ситуацијом без преседана, за чије рјешавање немамо план".

Банбери је рекао да је сада на располагању око 4.300 кревета за обољеле, а нема довољно особља да их његује.

По посљедњој процјени Свјетске здравствене организације, очекује се да се од децембра у западној Африци недјељно региструје између 5.000 и 10.000 нових случајева заразе еболом.

Банбери је, међутим, указао да је много лоших вијести у вези са еболом, али да је добра вијест да знају како да је зауставе.

 

- Треба да побиједимо еболу и то брзо. Сваки дан који прође, значи већи број обољелих - рекао је он.

 

По процјени СЗО, нови биланс на свјетском нивоу је 4.447 умрлих међу 8.914 обољелих, готово у цјелини само у западној Африци.