latinica  ћирилица
15/10/2014 |  10:49 | Аутор: СРНА

ЦИК - Почиње бројање непотврђених гласачких листића

Централна изборна комисија БиХ данас почиње бројање гласова с непотврђених гласачких листића с општих избора одржаних у недјељу, 12. октобра, изјавила је Срни портпарол Комисије Максида Пирић.

Према њеним ријечима, бројању непотврђених гласачких листића у Главном центру за бројање гласова у сарајевској Зетри претходила је провјера да ли су гласачи који су гласали на непотврђеним гласачким листићима имали то право.

"Данас почиње и преузимање из складишта ЦИК-а у Источном Сарајеву гласачких пакета за гласаче изван БиХ", додала је Пирићева.

Планирано је да бројање гласова из иностранства почне сутра, након што се изврши верификација права гласа гласача изван БиХ, односно након што се провјери бирачки списак гласача регистрованих за гласање изван БиХ.

"Пошто лица регистрована за гласање изван земље која се на дан избора затекну у БиХ имају право да гласају лично на непотврђеном гласачком листићу, провјерава се да случајно иста особа није гласала и у БиХ и послала гласачки пакет из иностранства", прецизирала је Пирићева.

Она је додала да је јуче истекао рок до којег је ЦИК преузимао пошиљке из иностранства, при чему ће бити узете у обзир само оне које буду носиле поштански жиг са датумом 12. октобар.

Истовремено се у Главном центру за бројање врши контролни унос резултата избора пристиглих ЦИК-у из општинских изборних комисија.

"Имали смо прве прелиминарне резултате на основу онога што су електронски у базу унијеле општинске изборне комисије", подсјетила је Пирићева.

Она је појаснила да су општинске изборне комисије у року од 24 часа по затварању бирачких мјеста доставиле ЦИК-у оригиналне збирне обрасце за своје подручје и да се сад врши контролни унос података с тих образаца како би се провјерило да ли се они слажу с електронски достављеним подацима.

За гласање изван БиХ на овогодишњим општим избрима било је регистровано укупно 42.139 гласача.