latinica  ћирилица
15/10/2014 |  15:14 | Аутор: АП

Путин сутра у Милану са западним лидерима о Украјини

Руски предсjедник Владимир Путин имаће током посјете Италији са западним лидерима серију састанака у чијем фокусу ће бити Украјина, саопштио је данас Кремљ.

Путин послије сутрашње кратке посјете Србији путује на европско-азијски самит у Милану, а биће то прва прилика да са западним лидерима разговара о украјинској кризи, након сусрета у Француској на обиљежавању годишњице Дана Д.

САД и ЕУ су увеле бројне економске санкције Москви због Крима и подршке проруским побуњеницима у источној Украјини. Значајни економски споразуми стопирани су због најгоре кризе између Русије и Запада од хладног рата, а Путин није путовао у Европу од кратке посјете Бечу крајем јуна.

Савјетник руског предсједника за спољне послове Јуриј Ушаков рекао је да ће се сутра Путин састати са љемачком канцеларком Ангелом Меркел и присуствовати вечери са другим лидерима. У петак ће имати заједнички доручак са лидерима Њемачке, Француске, Британије, Италије, Украјине и ЕУ, о кризи у Украјини. У плану су и његови одвојени сусрети са лидерима Француске, Њемачке и Украјине.

Украјински предсједник Петро Порошенко рекао је да он полаже велике наде у састанке у Милану. Он је јуче разговарао телефоном с Путином о припремама за сусрете у Италији.