latinica  ћирилица
15/10/2014 |  15:43 | Аутор: СРНА

Кошарац: СДС мора признати пораз

Члан Главног одбора СНСД-а Сташа Кошарац изјавио је данас да СДС на опасан начин дезинформише јавност када је ријеч о резултатима избора за предсједника Републике Српске и да на демократски начин мора признати пораз свог кандидата за предсједника Огњена Тадића.

Кошарац је данас, на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву, рекао да предсједник Републике Српске Милорад Додик има недостижну предност и да ће бити предсједник и у наредне четири године.

"Гласачи из иностранства, којих је по нашој процјени око 2.500 гласало за ту позицију, ни на који начин не могу промијенити ситуацију у којој Додик има око 10 хиљада гласова предности у односу на противкандидата из СДС-а /Огњена Тадића/. Напротив, та би се предност могла чак и повећати", сматра Кошарац.

Када је ријеч о позицији српског члана Предсједништва БиХ, Кошарац каже да је тачно да Младен Иванић /ПДП/ има предност над Жељком Цвијановић.

"Ми очекујемо да гласови из иностранства промијене ту ситуацију у корист Цвијановићеве, коју ће, према нашим процјенама, подржати гласачи из иностранства хрватске националности. Дани пред нама показаће да је СНСД био у праву", увјерен је Кошарац.

Он је поручио СДС-у да се у наредним данима уздрже од изношења неистина и да на демократски начин признају пораз Тадића.

"Све друго је опасно варање грађана и непотребно подгријавање тензија у Српској. Увјерен сам да СДС то ради како би од јавности и свог чланства прикрио чињеницу да су поново поражени на изборима", оцијенио је Кошарац.

Он тврди да је унутар СДС-а дошло до отворених сукоба кључних људи у партији, од којих су неки пред одлуком да поднесу оставке, а неки да од предсједника странке Младена Босића и врха партије затраже да поднесу оставке.

Кошарац је потврдио да је СНСД апсолутни побједник парламентарних избора на оба нивоа - републичком и на нивоу Парламента БиХ.

"Нову владу Српске, по свему судећи, формираћемо заједно са нашим старим коалиционим партнерима из ДНС-а и СП-а, а у парламенту БиХ ћемо, са ове двије партије, имати најмање седам, а можда и осам посланика. Када томе додате и три од пет делегата у Дому народа парламента БиХ, јасно је да се без СНСД-а неће моћи формирати власт у Сарајеву, без обзира на снове опозиције", рекао је Кошарац.

Кошарац је запитао о каквом порасту броја посланика у Народној скупштини говори СДС.

"Ми смо на изборе у парламент ишли самостално и опет смо потврдили да смо најјача политичка партија у Српској", навео је Кошарац и додао да је СДС био у коалицији са још двије партије, које ће имати посланике у Народној скупштини.

Према његовим ријечима, када се одбије тај број посланика, види се да СДС на овим изборима није забиљежио готово никакав раст.

Он је напоменуо да је у Источном Сарајеву СНСД побиједио у три општине - Источном Новом Сарајеву, Источној Илиџи и Трнову.