latinica  ћирилица
15/10/2014 |  18:40 | Аутор: РТРС

Акционари: Душанић довео "Метал" до пропасти

На основу правоснажног рјешења Основног суда у Бањалуци, власник компаније "Душанић", Петар Душанић, ушао је у посјед пословног простора предузећа "Метал" у центру Бањалуке уз асистенцију судске полиције и извршитеља.

Директор "Метала" Бране Милошевић и радници предузећа тврде да је Душанић до предузећа дошао разним малверзацијама, узимајући хипотеке и тако на више начина оптеретио ову фирму. 

Власник компаније "Душанић" тврди да је ово легална предаја објекта њему, као купцу, и да му за то гарантује рјешење Основног суда у Бањалуци.

Душанић каже да Бране Милошевић није хтио добровољно да преда некретнину купца, и да "на све начине опструише и покушава да спријечи судског извршитеља да изврши правоснажно рјешење".

"Хоће да уведу криминалца у посјед имовине коју ничим није стекао, нити је добио легалним путем на суду", каже Милошевић.

Ово је доказ непостојања правне државе, сматрају мали акционари. По десет година стоје кривичне пријаве, четири године се чека на отварање стечаја у компанији "Душанић", за пресуде у корист малих акционара и државе чека се и дуже од пет година, а Душанић већ дуже вријеме, тврде, ради са свим блокираним рачунима.

"Уместо да он одговара за дуг по властитом признању, који компанија Душанић има према повјериоцу преко пет милиона марака, међу којима је и ПУРС и УИО, он бива награђен", каже Небојша Југовић, предсједник Савеза удружења малих акционара РС'.

Све је почело прије 11 година, када је Душанић дошао у "Метал", прича једна од радница. Тада су, каже, доживјели фијаско, а фирма је пала на кољена.

"Дошао је са циљем да изврши докапитализацију и да ријеши Метал, односно да потјера раднике кући и да узме комплет имовину. То му је био једини циљ", рекла је Биљана Булатовић, радница овог предузећа.

Спор радника и Петра Душанића, који је власник око 21 одсто акција "Метала", траје већ дуже вријеме. Радници га оптужују да је свјесно, кроз пословне трансакције са својом приватном компанијом "Душанић", довео фирму до ивице пропасти.