latinica  ћирилица
15/10/2014 |  18:58 | Аутор: Агенције

Николић: Покушај дестабилизације региона

Предсједник Републике Србије Томислав Николић најоштрије је осудио јучерашњи инцидент на стадиону Партизана.

Николић је констатовао је да су очигледне намјере оних који су организовали и спровели у дјело план са летјелицом која је носила заставу са мапом тзв. Велике Албаније да изазову немире у Србији и да покушају да дестабилизују цијели регион.

"Спортске утакмице нису мјесто за пласирање провокативних политичких порука", истакао је Николић, и додао, да је ријеч о промоцији бескрупулозне и неоствариве идеје о тзв. Великој Албанији, за коју се могло очекивати да ће наићи на оштру реакцију на самом стадиону и цијелој земљи.

"Србија је учинила све да прошлост оставимо за нама и да развијамо пријатељске односе", истакао је предсједник Србије.

Предстојећа посјета албанског премијера Едија Раме очекивана је у Србији као знак успостављања изванредних односа, истакао је предсједник, и додао, да је након "атентата на успостављање пријатељства Србије и Албаније", очигледно да ће Албанији бити потребне деценије, ако не и вијекови да постане нормална држава, без мржње према Србима.

Јучерашња безумна акција је требало да буде најоштрије осуђена од стране државног врха Албаније и њене јавности, сматра предсједник. "Недостајала је само експлозивна направа у летјелици, па да се стекне утисак о повезаности са терористом број један у свијету", додао је предсједник Србије.

Посебно је забрињавајућа чињеница да екстремисти исписују поруке мржње на манастиру Високи Дечани и да стотине Албанаца с Косова и Метохије учествује у терористичким акцијама у Ираку и Сирији.

Албанском амбасадору у Београду уручен најоштрији демарш

Амбасадору Албаније у Београду, Иљиру Бочки, данас је у МИП-у Републике Србије уручен најоштрији демарш поводом "великоалбанских провокација током јучерашње фудбалске утакмице између Србије и Албаније", саопштио је вечерас МИП Србије.

Министарство иностраних послова Србије сматра да "овакви, очигледно брижљиво планирани инциденти, какав је прелет беспилотне летјелице са заставом Велике Албаније изнад терена на коме се одиграва фудбалска утакмица високог ризика, озбиљно нарушавају напоре да се изгради однос повјерења и сарадње у региону".

"Србија предано ради на његовању добрих односа са сусједима, од којих очекује исти такав приступ, и неће толерисати овакве провокације", наведено је у саопштењу. Албанском амбасадору предочено је да Србија очекује од албанских званичника јасну осуду синоћњих инцидената, што би, како је наведено, био први неопходан корак ка превазилажењу проблема.