latinica  ћирилица
15/10/2014 |  21:10 | Аутор: Агенције

Београд у сусрет "Кораку победника"

У првој војној паради у Београду послије 29 година, сутра код Палате "Србија" и на Дунаву учествоваће око четири и по хиљаде припадника Војске Србије. Биће ангажовано више од 300 различитих покретних средстава наоружања и војне опреме, а подршку авијацији Србије даће и руска акробатска група "Стрижи".

Руски предсједник Владимир Путин допутоваће сутра у једнодневну посјету Србији током које ће присуствовати и обиљежавању 100 година од почетка Првог свјетског рата, те седамдесетогодишњице ослобођења Београда и побједе над фашизмом.

Према програму посјете, предвиђено је да прије подне Путин и предсједник Србије Томислав Николић положе вијенце на Спомен-гробљу ослободиоцима Београда.

Након сусрета биће одржана церемонија на којој ће Николић уручити предсједнику Русије Орден Републике Србије на великој огрлици.

Према програму посјете, потом је предвиђен сусрет премијера Србије Александра Вучића са руским предсједником, те потписивање међудржавних споразума у присуству Николића, Путина и Вучића.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједница Владе Жељка Цвијановиће присуствоваће војној паради у Београду.

Програм у Булевару Николе Тесле почиње свечаном артиљеријском паљбом, десантом 30 падобранаца, а завршава се летом акробатске групе "Стрижи", која је данас имала посљедњу пробу пред параду.

Уочи параде, на батајничком аеродрому још једном су изведене све оне фигуре које ће сутра видјети публика, све тик изнад новинара и војника који су дошли да виде умијеће најбољих руских пилота на "миговима 29".

Ако облачност буде испод 1.800 метара, "Стрижи" неће мијењати програм. У случају лошијег времена, акробације у част ослободиоцима Београда изводиће појединачно.

"Совјетски савез је, као што знате, водио велику борбу против фашизма и, нажалост, у тим борбама погинуло је више од 50 милиона наших грађана. За нас је велика част да учествујемо у манифестацијама као што је ова и као што је наш Дан победе. Тиме желимо да одамо почаст и захвалност тим људима који су дали животе за нашу слободу и нашу будућност", објашњава потпуковник Сергеј Асјајкин, вођа акро-групе "Стрижи".

Ни на пилоте Војске Србије лоше вријеме неће утицати. У саставу ваздухопловног ешалона Војске Србије биће хеликоптери типа "газела", "М-8" и "М-17", ловачко-бомбардерска авијација – авиони "миг-21" и "миг-29", "орао", "галеб" и транспортни авион "ан-26".

"Нећемо чак ни употријебити све летјелице, биће их око 40, ни данас ова киша не онемогућује да обавимо ову конференцију за штампу, рачунајте да ни сутра сложени услови неће утицати да се тамо не појавимо", најављује бригадни генерал Предраг Бандић, командант 204. ваздухопловне бригаде.

У ваздуху програм какав обично може да се види само на аеромитинзима, а на земљи дефиле пешадијског и моторизованог ешалона, док ће бродови Речне флотиле продефиловати Дунавом од Калемегдана до Земуна.

“Сада је тенологија отишла даље, само једна кола могу да повуку 15 камера. Највећи изазови су прилагодити се догађају уз то да се поштује безбједност и протокол", каже редитељ директног преноса Војне параде Веселин Грозданић.

У част 70 година од ослобођења Београда у Другом свјетском рату, посјетиоцима ће бити приказане и заставе јединица које су учествовале у ослобођењу Београда, пуковске заставе из Првог свјетског рата и актуелне заставе јединица Војске Србије.

Цијели програм са трибина требало би да прати и неколико ветерана који су учествовали у ослобађању Београда, али и учесници некадашњих војних парада.