latinica  ћирилица
17/10/2014 |  08:25 | Аутор: Агенције

Кофи Анан: Ебола занемарена зато што је избила у Африци

Богате земље свијета нису довољно брзо реаговале на појаву епидемије еболе зато што је она избила у Африци, изјавио је данас бивши генерални секретар Кофи Анан у емисији британске телевизије Би-Би-Си.
Кофи Анан - Фото: ФОНЕТ
Кофи АнанФото: ФОНЕТ

"Веома сам разочаран реакцијом на епидемију... разочаран сам у међународну заједницу што није реаговала брже", рекао је Анан у емисији "Њузнајт", а пренијела агенција АФП.
 "Да је криза избила у неком другом региону свијета, вјероватно би се на њу реаговало другачије. Заправо, кад посматрате развој кризе, међународна заједница се пробудила тек кад се болест појавила у Америци и Европи", истакао је он.
 Анан, дипломата из Гане који је УН предводио током десет година почев од 2006, рекао је како је требало да буде јасно да је само питање времена кад ће се вирус проширити из свог епицентра у западној Африци.
 До данас је изван Африке од еболе обољела једна медицинска сестра у Шпанији и две у САД, које су се све заразиле тако што су лијечиле обољеле који су преминули пошто су се вирусом заразили у Африци.
 "Одговорнима за то сматрам владе које имају моћ, а мислим да је кривице толико да је има довољно за све. Афричке земље су могле да ураде мало више, односно могле су много брже да затраже помоћ, док је међународна заједница могла много боље да се организује како би пружила помоћ", рекао је Анан и додао: "Није било потребно да прође неколико мјесеци да би почело да се ради оно што се ради данас."
 Он је ипак стао у одбрану Светске здравствене организације , која је посљедњих дана изложена критици јавности зато што није реаговала довољно брзо на најгору епидемију еболе у историји, рекавши да су они били свјесни ризика болести, али су се ослонили на то да ће им владе дати ресурсе да се боре против епидемије.
 Према подацима СЗО, од еболе је досад преминуло 4.493 људи, а укупно је заражено 8.997 особа.