latinica  ћирилица
17/10/2014 |  08:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Путин на Евро- азијском самиту у Милану

Предсједник Русије Владимир Путин, који у Милану присуствује Азијско-европском самиту , одржао је, упркос вишечасовном кашњењу у доласку, више неформалних састанака са европским лидерима, јавили су италијански медији.
Евро- азијски самиту у Милану - Фото: AFP
Евро- азијски самиту у МилануФото: AFP

Путин је требало да се прије свечане вечере поводом отварања самита сусретне са њемачком канцеларком Ангелом Меркел, али је каснио у доласку из Београда, гдје је током шесточасовне посјете разговарао са државним врхом Србије и присуствовао војној паради поводом обележавања 70. годишњице ослобођења Београда.
 Он не само да није стигао на сусрет са Меркеловом, већ је такође пропустио здравицу добродошлице на вечери, чији је домаћин био италијански председник Ђорђо Наполитано, а која је окупила више од 50 високих свјетских званичника, преијела је агенција АП.
 Руског предсједника су камере снимиле како улази у просторију гдје се одржавала вечера баш у тренутку кад је говор држао предсједник Европског савјета Херман Ван Ромпеј, наводи америчка агенција.
 На маргинама вечере је Путин кратко разговарао са предсједницима и премијерима више страних држава, након чега је започео састанак Путина и Наполитана.
 До састанка Путина и Меркелове на крају је дошло послије вечере, четири сата након што је првобитно било планирано, навела је руска агенција Интерфакс.
 Њемачка канцеларка није била једина која је чекала Путина будући да, како наводи италијанска агенција Анса, и бивши италијански премијер Силвио Берлускони такође чека да се сусретне са својим старим пријатељем.
 Сусрет Путина и Берлусконија, који се налази у кућном затвору пошто је проглашен кривим за утају пореза, могућ је пошто је италијански суд одобрио бившем премијеру да проведе ноћ изван своје виле.
 Холандски премијер Марк Руте такође се сусрео са Путином, од којег је, како је навео, затражио "максималну сарадњу" на истрази око пада авиона "Малезија ерлајнс", који је оборен 17. јула изнад источне Украјине са 298 путника и чланова посаде.
 "Управо сам разговарао са предсједником Путином у Милану и затражио максималну сарадњу на решењу мистерије МХ17", написао је Руте на друштвеној мрежи Твитер.
 Италијански премијер Матео Ренци је за ујутро заказао радни доручак, којем ће осим Путина и Меркелове присуствовати предсједник Француске Франсоа Оланд и украјински председник Петро Порошенко, а главна тема ће бити Украјина, најавио је Путинов саветник Јуриј Ушаков.
 Могуће је да ће им се за доручком придружити британски премијер Дејвид Камерон, председник Европског савјета Херман Ван Ромпеј, предсједник Европске комисије Жозе Мануел Барозо и италијанска министарка спољних послова Федерика Могерини.
 Очекује се да ће се током дана Путин састати у четири ока са Порошенком, као и да ће на тему Украјине разговарати са лидерима ЕУ.