latinica  ћирилица
17/10/2014 |  08:39 | Аутор: ТАНЈУГ

Шпанија изабрана у СБ УН, Турска није прошла

Венецуела, Малезија, Ангола, Нови Зеланд и Шпанија су изабране за нове несталне чланице Савјета безбједности УН од 1. јануара 2015, док исто није успјело Турској.

Ни Турска ни Шпанија нису успјеле да добију довољан број гласова у првом, као ни у другом кругу гласања, али је Шпанија у трећем кругу прихваћена као нестална чланица, док Турска није, пренијела је агенција АП.
 Турској је на гласању у петак била посвећена посебна пажња, будући да је званична Анкара под све већим притиском да се више ангажује у борби против џихадиста Исламске државе у Сирији, уз саму границу са Турском.
 У првом кругу гласања у Генералној скупштини УН, која броји 193 чланице, Венецуела је добила 181 глас, Малезија 187, Ангола 190, а Нови Зеланд 145 гласова. Венецуела је, иначе, покушала да постане нестална чланица СБ још 2006. године, али су тада САД подриле њену кампању.
 Савјет безбједности има пет сталних чланица са правом вета - САД, Русију, Кину, Велику Британију и Француску, док се осталих 10 чланица (које немају право вета), бирају на период од две године, са замјеном по пет чланица сваке године.
 Пет нових чланица СБ ће заменити Аргентину, Аустралију, Луксембург, Јужну Кореју и Руанду.
 (