latinica  ћирилица
17/10/2014 |  09:07 | Аутор: Б92

Платини предлаже увођење бијелог картона

Предсједник Европске фудбалске уније Мишел Платини предложио је увођење бијелог картона којим би били санкционисани играчи који превише протестују.

Платини је такође истакао да би требало размислити и о идеју да се судијама да право да искључе играча са терена на десет минута, а не да бирају између црвеног и жутих картона.

Први човјек европског фудбала је такве идеје изнио у својој новој књизи "Причајмо о фудбалу" у којој такође наводи да би тимовима требало дозволити по пет измјена, умјесто три, какав је случај је сада.

Платини у тој књизи, тврди "Фигаро", истиче да би бијели картон, који би пратио краткотрајно искључење, стао на пут "манији протеста код судији који се шире у фудбалу као права епидемија".

Што се тиче измјена, Платини је истакао да би требало дозволити двије у првом полувремену, уз могућност још три у другом.

Бивши капитен Француске такође је истакао да би требало одустати од садашњих правила по којим би послије фаула при изгледној шанси у казненом простору слиједио једанаестерац, уз црвени картон и суспензију. Умјесто тога он предлаже пенал и жути картон за фаул у шеснаестерцу, односно слободан ударац и црвени картон ван казненог простора.