latinica  ћирилица
17/10/2014 |  10:10 | Аутор: sportske.net

Двојица Срба међу најбољих 100 у историји Премијер лиге

Британски "Телеграф" је објавио, на основу гласова новинара и читалаца листу топ 100 играча у историји енглеске Премијер лиге.

У оваквом формату, енглески шампионат се игра од 1992. за мање од четврт вијека, Премијер лига је израсла у најбољи шампионат на свијету и глобални бренд. Конкуренција је била страшна, у овом вијеку су најбољи играчи на свијету постали привилегија најбогатијих, а енглески клубови то јесу, уз неизбјежне шпанске гиганте и Бајерн.

У таквој конкуренцији, међу 100 најбољих, нашла су се двојица српских играча.

Један је наравно Немања Видић, дугогодишњи капитен Јунајтеда, најуспјешнијег клуба у Премијер лиги. "Стијена" је освојио пет шампионских титула, формирао са Фердинандом вјероватно и најбољи штоперски пар у историји Премијер лиге, и нашао је своје мјесто међу најбољима.

"Немања Видић је израстао у најбољег дефанзивца једне ере у историји ПЛ и сјајног капитена. Да није било повреда вјероватно би још увијек играо у Јунајтеду, а његов одлазак се поклопио са дефанзивним бригама тима", пише у образложењу његовог избора.

Други је Бане Ивановић. Он је дуго у Челзију, лист подсјећа да је стигао уз сумње, да на почетку није ни играо и да је постојало увјерење да је промашена инвестиција. Тога се готово нико не сјећа, сада је Ивановић један од најреспектабилнијих играча у Премијер лиги, незамјењив код Муриња. Тренери у Челзију се мјењају, Ивановић је човјек од повјерења.

 

 

Када погледате слику доминирају странци, поготово из овог вијека, што и показује да је долазак сјајних фудбалера, али и тренера на острву помјерио клатно у праву ПЛ. Једноставно, богатство клубова ПЛ је условило већи квалитет и јасно је да у догледној будућности ниједна лига на свијету неће моћи да се мјери са Премијер лигом.

За српски фудбал је велика част што су Видић и Ивановић међу играчима који су обиљежили фудбалску историју у колијевци овог спорта, али и глобално, с обзиром на популарност у Азији и практично цијелом свијету.