latinica  ћирилица
17/10/2014 |  10:37 | Аутор: СРНА

Путин: Позитиван састанак са Порошенком

Руски предсједник Владимир Путин изјавио је данас да је његов састанак са украјинским предсједником Петром Порошенком и лидерима ЕУ био "позитиван".

"Било је добро, било је позитивно", рекао је Путин новинарима послије разговора са Порошенком и европским лидерима на маргинама азијско-европског самита у Милану.

Агенција РИА "Новости" пренијела је да ће Путин током дана имати додатне разговоре са Порошенком, њемачким канцеларом Ангелом Меркел и француским предсједником Франсоа Оландом.

Италијански премијер Матео Ренци изјавио је да је радни доручак европских лидера био позитиван и конструктиван, али да остају "многе разлике".

"Направили смо важан корак у расправи о Украјини. Вјерујемо да је неопходно да Русија буде укључена у рјешавање међународних питања", рекао је Ренци, који је био домаћин састанка, пренио је ТАСС.

Ренци је рекао да схвата да ће за проналажење рјешења бити потребно одређено вријеме, али да ће напори бити настављени "у наредним сатима, данима и мјесецима".

Он је додао да Русија има важну улогу у многим глобалним питањима, нарочито у борби против "Исламске државе" и епидемије еболе, пренијела је РИА "Новости".

Британски премијер Дејвид Камерон рекао је послије састанка да ће ЕУ наставити да примјењује санкције против Русије, уколико Москва не буде поштовала своје обавезе.

Уочи састанка је најављено да ће лидери Британије, Њемачке, Француске и Италије извршити притисак на Путина да се додатно заложи за окончање сукоба у Украјини.