latinica  ћирилица
17/10/2014 |  11:52 | Аутор: РТС

ОКС: На спортским борилиштима нема мјеста политици

Олимпијски комитет Србије поручио да на спортским теренима нема мјеста за политику и истакао достојанствено понашање фудбалера и стручног штаба током утакмице са Албанијом.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

Олимпијски комитет Србије (ОКС) осудио је уплитање политике у спорт и инцидент на утакмици фудбалских репрезентација Србије и Албаније и оцијенио да су играчи Србије својим понашањем показали како се на спортском терену бори за своју земљу и дали примјер најмлађима.

"Олимпијски комитет Србије, сходно Олимпијској повељи и основним начелима олимпизма најоштрије осуђује сваки покушај уплитања политике у спорт, па тако и инцидент који се догодио на утакмици квалификација за између фудбалских селекција Србије и Албаније у Београду", наводи се у саопштењу ОКС.

"На спортским борилиштима нема мјеста ширењу политичких идеја, а фер-плеј као једну од основних олимпијских вриједности морају поштовати сви навијачи, стручни штабови, медији и сви који на било који начин учествују у спортским надметањима", пише у саопштењу.

Утакмица између Србије и Албаније у квалификацијама за Европско првенство 2016. године прекинута је у уторак у Београду, послије инцидената који су се догодили када се изнад терена појавио дрон са заставом "велике Албаније", због чега је избио сукоб у којем су учествовали играчи обје екипе, као и навијачи домаћег тима.

"Олимпијски комитет Србије са поносом истиче достојанствено понашање фудбалера и стручног штаба наше земље током утакмице са Албанијом, када су се уздржали од одговора на очигледну провокацију током меча. Тиме су још једном показали како се бори за своју земљу на спортском терену и дали позитиван примјер свим грађанима Србије, а посебно најмлађима", наводи се.

ОКС је подржао Фудбалски савез Србије (ФСС) и репрезентативце и навео да ће учинити све да надлежне институције добију истините информације, "како државни тим не би сносио посљедице провокација".

Чланови Контролне и дисциплинске комисије Уефа ће 23. октобра одлучивати о прекиду утакмице у Београду.

"Вјерујемо да ће цјелокупна ситуација бити врло брзо ријешена у корист спорта", додаје се у саопштењу ОКС.