latinica  ћирилица
17/10/2014 |  11:58 | Аутор: sportske.net

Гвардиола: Мрзим "тики - таку"

Тренер фудбалера Бајерна из Минхена Пеп Гвардиола написао је у својој аутобиографији да је презирао "тики-така" стил, који је постао синоним за игру Барселоне под његовим вођством.

Пеп Гвардиола је издао нову аутобиографију коју је потписао новинар Марти Перарнау, а у тој књизи се описује његова прва сезона у Бајерну.

У књизи је Гвардиола цитиран, како о чувеном стилу тики-така говори својим играчима након утакмице против Нирнберга.

"Мрзим тики-таку. То је све сра.. и нема сврху. Морате да додајете лопту с јасном намјером шта желите с њом. Не ради се ту о бесконачним непотребним додавањима", рекао је тада Гвардиола.

На састанку са играчима, дан послије тог меча, Гвардиола је наставио причу о том стилу игре.

"Морате да пронадјете свој фудбалски ДНК. Мрзим тики-таку. Тики-така значи додавање без јасне намјере, бесмислено је. Барса никада није играла тики-таку. То је измишљотина. У свим тимским спортовима тајна је да се направи притисак на једној страни терена тако да противник не може да се брани. Преоптеретите једну страну како би на другој остало простора за напад", рекао је Гвардиола.

"Зато имамо пуно додавања, да бисмо привукли противнике и онда брзо задали ударац на другој страни. Таква игра мора да буде и то нема везе с тики-таком", додао је Гвардиола.