latinica  ћирилица
17/10/2014 |  12:28 | Аутор: РТРС

Србија: Извоз магарећег сира у Русију

Магарећи сир из Засавице, који се недавно нашао међу пет најскупљих на свијету, ускоро би требало да буде доступан и на тржишту Русије о чему се већ преговара са руском страном, изјавио је данас Тањугу управник специјалног резервата природе Засавица Слободан Симић.

У Засавици планирају да целокупну годишњу производњу тог сира која износи од 50 до 100 килограма пласирају управо на тржиште Русије, казао је Симић.
 Свјежи српски сир од магарећег млека, чија цијена по килограму износи чак 1.000 евра, недавно се нашао на листи топ пет најскупљих кулинарских специјалитета на свијету.
 За производњу килограма тог јединственог сира потребно је чак 25 литара млијека од магарца, а то је количина која се од једне магарице намузе за пола године. Сир се производи ручно, на фарми магараца у Засавици, недалеко од Београда.
  Симић је рекао да су преговори у току и да је план да сир из Засавице на тржиште Русије буде дистрибуиран преко фирме "Беокапра", која у свој млекари у Кукујевцима производи козји сир.
 "Чекамо да у Службеном гласнику буде објављена дозвола Беокапре за извоз козјег сира па ће у склопу тога и ићи наш, чекамо сваког момента... ваљда ће сада бити брзо", казао је Симић.
   Напоменуо је да се сир из њихових радионица за сада продаје само поузећем или преко кампа Засавица, и то искључиво странцима, те да је реч о малим количинама.
  Поменути магарећи сир се недавно нашао на јеловнику једног ресторана у Лас Вегасу где се може наручити по цијени од 3.720 евра за парче, чија се грамажа не прецизира.
  Иначе, међу производима из Засавице су и сапун од магарећег млека чија цијена износи 600 динара, ликер од магарећег млека који кошта 1.150 динара по децилитру и кобасица од магарећег меса по цијени од 2.300 динара за килограм.