latinica  ћирилица
17/10/2014 |  12:31 | Аутор: СРНА

ЦИК обуставио поступак против СНСД-а

Централна изборна комисија БиХ обуставио је поступак по поднеску СДС-а у којем је наведено да је СНСД од 6. до 8. октобра у Бањалуци, Градишци, Приједору, Брчком и другим мјестима "растурао материјал који обилује мржњом против кандидата Савеза за промјене".

СНСД се на захтјев ЦИК-а изјаснио да није аутор тих предизборних памфлета, а с обзиром да СДС није могао дати нове доказе да је СНСД власник тих материјала, поступак по наведеном приговору је обустављен.

ЦИК је као неоснован одбио и приговор независног кандата за предсједника Републике Српске Младена Нешковића против кандидата СНДС-а за предсједника Српске Милорада Додика.

У свом приговору Нешковић је навео да је Додик у емисији РТРС-а 10. септембра, али и другим јавним наступима изнио низ неистина против њега.

Увидом у званичне материјале ЦИК је дошао до закључка да нема говора мржње у Додиковим наступима и да је за евентуалне елементе клевете у тим наступима задужена друга институција, односно суд.

ЦИК је казнио са 3.000 КМ Нову Српску - НС због кршења Изборног закона БиХ, јер је у изборној кампањи користила назив и скраћеницу Српске напредне странке.

Комисија је одлуку донијела на основу приговора Српске напредне странке која је пријавила да је Нова Српска - НС у промотивном споту емитованом на АТВ-у 30. септембра користила њихов назив и скраћеницу СНС, чиме је довела бираче у заблуду и прекршила Изборни закон БиХ.

Прописане казне које за оваква кршења Изборног закона изриче ЦИК износе од 1.000 КМ до 10.000 КМ.

ЦИК је одбио као неоснован приговор Прве босанскохерцеговачке странке против кандидата Партије економске и социјалне правде за потпредсједника Републике Српске Емила Влајкија, уз оцјену да Влајки у емисији РТРС-а емитованој 8. октобра није користио језик мржње.

Разматрајући приговор независног кандидата Мирсада Кебе, који се жалио против СДА за тешку повреду личности у промотивном споту "Шћепо и везир", ЦИК је закључио да је прекршен Изборни закон, али да је поступак у овом случају обустављен јер нема доказа да је СДА аутор овог спота.

ЦИК је одбио као преурањене више захтјева за поновно бројање гласачких листића, прецизирајући да рок за то тече три дана након што Комисија утврди и објави изборне резултате.

Данашњој сједници нису присуствовали српски чланови ЦИК-а Новак Божичковић и Бранко Петрић.