latinica  ћирилица
17/10/2014 |  16:29 | Аутор: СРНА

Радослав Грујић ректор Универзитета Источно Сарајево

Сенат Универзитета Источно Сарајево изабрао је данас Радослава Грујића за новог ректора ове вискошколске установе. Изражавајући захвалност члановима Сената на указаном повјерењу, Грујић је нагласио да ће се у наредном периоду фокусирати на организацију Универзитета, наставни процес и истраживање, међународну сарадњу, те радити на изналажењу нових финансијских средстава за бржи и даљи напредак, те сарадњу са привредом у смислу пружања савјета предузећима.

"Сви кандидати су размишљали о томе како унаприједити рад Универзитета и свако од нас је дао визију развоја која је могла бити усвојена. Током сједнице Сената указано је да се, када се та три програма споје, добије једна цјелина која нуди развој Универзитета", рекао је Грујић.

Он је навео да се развој Универзитета мора везати за друштвену ситуацију у Републици Српској и пратити националне, али и процесе и друштвене промјене у свијету.

"Морамо у наредном периоду успоставити вертикалну хијерархију и одговорност рада, али и хоризонталну. Мора да постоји чврста сарадња између факултетских стручних служби, те стручних служби Универзитета, али исто тако и хоризонтална на нивоу правне и финансијске службе", рекао је Грујић.

Он је нагласио да ће се у наредном периоду посебно водити рачуна на аспекту пријема младих, односно подмлатка у истраживачком и наставничком дијелу.

"Морамо више радити на запошљавању најбољих студената кроз истраживачке и развојне пројекте гдје ће они бити, практично, моторна снага која ће проводити истраживања, а путем пројеката ће се обезбјеђивати стипендије и плате. Они ће по завршетку докторских студија бити кадар који ће даље развијати Универзитет", каже Грујић.

Члан комисије за избор новог ректора Ненад Лалић подсјетио је да је конкурисало пет кандидата, од којих су тројица - Радослав Грујић, Вељко Марић и Мишо Кулић испуњавали услове.

"Процедура је у потпуности испоштована и сматрам да је Грујић избран на легитиман и легалан начин", рекао је Лалић.

Стеван Трбојевић, проректор који је данас водио сједницу Сената Универзитета у Источном Сарајеву, рекао је да је конкурс, али и процедура избора ректора била у складу са законом.

"Тројица кандидата који су ушли у избор имали су све што је тражено конкурсом. Морам нагласити да смо послије толико времена имали нормалну атмосферу за изборе и кандидати су представили своје програме рада", рекао је Трбојевић.

На сједници Сената Универзитета 28. јуна Митар Новаковић је поднио оставку на функцију ректора због одласка у пензију и тада је за вршиоца дужности именован Грујић, дотадашњи проректор за наставу и студентска питања.