latinica  ћирилица
17/10/2014 |  16:50 | Аутор: РТС

Милано: Тешки разговори Путина и Порошенко

Предсједник Русије Владимир Путин рекао је да је састанак у Милану са украјинским предсједником Петром Порошенком и лидерима Европске уније био "позитиван", преноси Танјуг.

"Било је добро, било је позитивно", рекао је новинарима Владимир Путин уз осмијех, послије разговора којем су присуствовали и њемачка канцеларка Ангела Меркел, француски предсједник Франсоа Оланд, британски премијер Дејвид Камерон и предсједник Европске комисије Жозе Мануел Барозо.

Међутим, упркос таквој Путиновој оцјени нема значајнијег напретка у разрјешавању украјинске кризе, навела је агенција Ројтерс.

Петро Порошенко је рекао да није оптимиста у вези са разрјешењем украјинске кризе послије јутрошњих разговора са руским предсједником и европским лидерима.

"Нажалост, нисам баш оптимиста", рекао је Порошенко на почетку сусрета са Фајманом, пренијела је агенција Ројтерс.

Да су разговори Путина и Порошенка са лидерима ЕУ тешки, потврдио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Разговори су пуни неразумијевања, неслагања али и поред тога у току је размјена мишљења", рекао је Песков, пренијела је агенција Ројтерс.

Песков је нагласио да неки лидери одбијају да прихвате реалност у Украјини, пренијела је агенција АФП.

"Нажалост, неки учесници радног доручка показали су потпуну неспремност да разумију реалност у југоисточној Украјини", истакао је Песков.

Предсједници Русије и Украјине Владимир Путин и Петро Порошенко састали су се током дана још једном са њемачком канцеларком и француским предсједником.

Четвроро лидера састали су се у хотелу, у центру Милана на маргинама евро-азијског самита, пренио је Ројтерс.

Разговори о украјинској кризи биће настављени у такозваном нормандијском формату, рекао је Дмитриј Песков, пренијела је руска агенција Тас.

Нормандијски формат подразумијева учешће четири стране – Путина, Порошенка, Меркелове и Оланда.

"Иако није дошло до билатералног сусрета Путина и Порошенка, таква могућност није искључена", рекао је Песков.

Премијер Италије Матео Ренци рекао је послије сусрета Путина и Порошенка да је учињен известан напредак, али да остају "многе разлике". 

Предсједник Европске комисије Жоже Мануел Барозо рекао је да ће Русија, Европска унија и Украјина наставити контакте да би ријешили конфликт на истоку Украјине. 

Барозо је поновио да су кључни фактори за нормализацију ситуације у Украјини – прекид ватре, спровођење споразума из Минска, контрола границе, започињање политичког процеса и парламентарни избори у цијелој земљи, укључујући и југоисток земље, пренијела је руска агенција Тас. 

Предсједник Европског савјета Херман ван Ромпеј рекао је да има позитивних дешавања када је рјешавање украјинске кризе у питању.

Према његовим ријечима, лидери су се на радном доручку сагласили да ће наставити разговоре о два главна питања у вези са украјинском кризом – организовање избора у предстојећим седмицама и мјесецима, као и надгледање руско-украјинске границе. 

Руски предсједник синоћ је по доласку у Милано разговарао са њемачком канцеларком, четири сата касније него што је било планирано.

Разговор се односио на неколико тачака које још треба спровести из споразума из Минска потписаног 5. септембра, а посебно на прекид ватре који се и даље крши, рекао је један њемачки извор.

Портпарол Кремља изјавио је послије сусрета Путин–Меркел да и даље постоје "озбиљна размимоилажења" између њих када је украјинска криза у питању.

Украјински предсједник Порошенко такође је имао билатерални састанак са њемачком канцеларком.

Порошенко и Путин посљедњи пут су се састали у августу у Минску, у Бјелорусији, када су се сложили да нађу рјешење за исток Украјине, гдје се проруски сепаратисти сукобљавају са украјинским снагама.

На евроазијском самиту у Милану учествује 51 лидер, а осим о украјинској кризи теме су економска криза, борба против старих и нових пријетњи и елиминисање оружја за масовно уништење.

Шефови дипломатија Европске уније у понедјељак ће размотрити да ли напредак у мировном плану у Украјини омогућава ублажавање санкција Русији.

Како су данас новинарима пренијели високи званичници ЕУ у Бриселу, "министри могу да усвоје смјернице за предстојеће преиспитивање санкција (Русији) крајем октобра".