latinica  ћирилица
17/10/2014 |  18:09 | Аутор: Агенције

Ко ће преузети домаћинтво Купа афричких нација?

Афричка фудбалска конфедерација (ЦАФ) затражила је од Јужне Африке и Гане да одговоре да ли су у могућности да у кратком року припреме организацију Купа афричких нација 2015. године, саопштено је у Јоханесбургу.

Извор близак том питању изјавио је Франс пресу да је генерални секретар ЦАФ Ишам ел Амрани тај захтјев упутио властима неколико афричких држава.

"У случају да Мароко одбије да задржи организовање првенства у предвиђеном року, ЦАФ би желио да зна да ли су ваше Федерације вољне и у могућности да организују Куп афричких нација 2015. године", наводи се у Амранијевом писму, преноси Бета.

Уколико ЦАФ добије неколико позитивних одговора, Извршни одбор ће спровести жријеб који ће одредити домаћина, додаје се у писму.

Подсјећамо, Мароко је 10. октобра затражио одлагање Купа афричких нација због епидемије еболе у западном дијелу Африке. ЦАФ је сутрадан одговорио да ће турнир бити одржан у предвиђеном року, од 17. јануара до 8. фебруара, али није наведено да ли Мароко остаје домаћин тог највећег спортског догађаја у Африци. Афричка фудбалска конфедерација навела да ће о томе расправљати на састанку Извршног одбора, 2. новембра у Алжиру.

Више од 4.500 особа умрло је од еболе на западу континента, првенствено у Гвинеји, Сијера Леонеу и Либерији. Гвинеја и Сијера Леоне ће у квалификацијама као домаћини утакмице играти ван земље, док је Либерија већ елиминисана. Јужна Африка је била домаћин првенства 2013. године, а Гана је организовала Куп афричких нација три пута - 1963, 1978 и 2008. године.