latinica  ћирилица
17/10/2014 |  19:50 | Аутор: РТРС

Бањалука: Академија посвећена Бранку Ћопићу

Поводом стогодишњице рођења великог писца, романсијера и приповједача Бранка Ћопића у Културном центру Бански двор у Бањалуци одржана је Академија и Књижевно вече посвећено овом великану писане ријечи.

Дјелима Бранка Ћопића ни вријеме, а ни људи не могу ништа, рекао је педсједник Фондације ''Бранко Ћопић'' Светозар Личина. Ћопић је и даље један од најчитанијих, најпопуларнијих и најпревођенијих писаца ових простора.

"Дјела Бранка Ћипића заслужују да буду још темељитије изучена, а посебно његово богато стваралаштво за дјецу", рекао је књижевник Ранко Павловић.

"Узмимо његове пјесме и романе, а занемаримо вријеме у којем се одвија радња, него гледајмо како су профилисани јунаци тих романа, како је вођена радња, колико у њој има динамике и закључићемо да та дјела никада неће изгубити на актуелности", нагласио је Павловић.

Он је навео да је Ћопић у својој поезији и прози за дјецу савремен и свевремен и да његова писана ријеч не губи на актуелности, већ добија.

Предсједник Фондације "Бранко Ћопић" Светозар Личина рекао је на академији да Ћопићу и његовом дјелу ништа не може да умањи вриједност, ни вријеме, нити људи.

"Они који знају шта је права и здрава прича која носи поруку и наду, ти читају Ћопића", истакао је Личина.

Ћопићева бројна дјела су преведена и објављена на више од 30 језика широм свијета.

Рођен је у Хашанима код Босанске Крупе 1. јануара 1915. године, а живот је окончао 26. марта 1984. године, скочивши с моста у Београду. Нека од његових познатијих дијела су: "Јежева кућа", "Не тугуј бронзана стражо", "Приче занесеног дјечака'', "Башта сљезове боје", те "Орлови рано лете".

Добитник је бројних признања и награда, као и НИН-ове награде за роман "Не тугуј бронзана стражо", написан 1958. године.