latinica  ћирилица
17/10/2014 |  19:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Бостон: Шта садржи временска капсула из 1901?

Временска капсула која је недавно пронађена у Бостону, у глави статуе лава на крову историјског здања "Old State House”, коначно је отворена.
Временска капсула из 1901. - Фото: АП
Временска капсула из 1901.Фото: АП

Капсула, стара 113 година, бакарна кутија не већа од кутије за ципеле, садржи индивидуалне и колективне успомене: запечаћена писма, фотографије, портрете и новинске исјечке, али и један ексер бостонске цркве “Old Sauth Church“, мноштво визит карти познатих грађана Бостона, дугмад и војна одличја, једну музичку партитуру, беџеве са тадашњих изборних кампања, историјска документа и друге предмете.

"Отворите кутију и учини вам се као да су те ствари јуче ту стављене. Све дјелује као да је јуче написано", казала је Хедер Ли, портпарол Бостонског друштва коме је повјерен задатак да отвори капсулу.

Она је објаснила да су стручњаци друштва очекивали да нађу гомилу буђи, те да је кутија очигледно била херметички затворена, а њен садржај одлично сачуван.

Пронађена писма биће накнадно отворена у посебним, контролисаним условима, а касније узложена у музеју.

Временска капсула је била сакривена, на очиглед свих, у глави статуе златног лава која се налази на крову зграде под именом “Old State House”, некадашњег сједишта Врховног суда Масачусетса, у ком се данас налазе музеј и сједиште Бостонског друштва.

Кутија је више од једног вијека одољевала вјетру, киши и снијегу.

Пронађена је крајем септембра када је статуа лава скинута с крова ради рестаурације.

Бостонско друштво предложило је да се на исто мјесто стави нова временска капсула која ће бити од титанијума, а међу чијим предметима ће се највјероватније наћи и медаља са кобног Бостонског маратона 2013.