latinica  ћирилица
17/10/2014 |  21:14 | Аутор: Агенције

Путин и Порошенко опречно о испоруци гаса

Предсједник Русије Владимир Путин рекао је да су се Кијев и Москва договорили испоруци гаса Украјини током зиме. Предсједник Украјине Петро Порошенко: Нисмо постигли никакав договор.

Украјински предсједник Петро Порошенко био је оптимистичан послије састанка са руским министром енергетике Александром Новаком и првим човјеком "Гаспрома" Алексејем Милером. Изјавио је да је постигнут договор око базичних параметара уговора о гасу.

"Сада је на реду разматрање начина куповине гаса", изјавио је Порошенко у Милану.

Ипак, послије састанка са предсједником Русије Владимиром Путином, украјински лидер је рекао да није дошло ни до каквог договора. Нови преговори заказани су за 21. октобар у Бриселу, а ЕУ ће поново посредовати током састанка двије стране.

"Нисмо дошли ни до каквих практичних резултата", рекао је Порошенко и додао да је постоје "мали помаци", али да нема догова о конкретним детаљима.

С друге стране, Владимир Путин је изјавио да су се државе договориле о испоруци гаса "бар за зимски период".

Како је рекао, највећи проблем је што Украјини недостају финансијска средства, али се нада да ће партнери Кијева на Западу помоћи властима.

Русија није спремна да источног сусједа снабдијева гасом без аванса, додао је Путин.

Руски председник је истакао да је Кијев и даље дужан Москви 5,5 милијарди долара. Разматра се могућност одобрења попуста од 100 долара на хиљаду кубних метара гаса, чиме би се укупан дуг смањио на 4,5 милијарде, додао је Путин.