latinica  ћирилица
17/10/2014 |  21:58 | Аутор: Агенције

Милано: Постигнут договор о употреби посматрачких летјелица

Русија, Француска, Италија и Њемачка постигле су договор о употреби беспилотних летјелица за праћење примирја на истоку Украјине, посебно на руско-украјинској граници, изјавио је предсједник Русије Владимир Путин.

"Договорили смо се о употреби беспилотних летјелица, модерне технике која омогућава дефинисање зона које су на мети напада", изјавио је Путин на конференцији за новинаре у Милану.

Он је додао да су Италија, Француска и Њемачка изразиле жељу да сарађују у овом пројекту, коме се прикључила и Русија.

Путин је навео да би стручњаци ускоро требало да се састану у Бечу, уз посредовање ОЕБС-а, да би ријешили техничка питања.

Из ОЕБС-а је вечерас саопштено да ће бити одржане хитне консултације о модалитетима који се односе на употребу ових ресурса за додатно праћење руско-украјинске границе.

Њемачка и Француска су прошле седмице званично понудиле ОЕБС-у беспилотне летјелице за праћење примирја на истоку Украјине.

Њемачки министар спољних послова Франк-Вaltер Штајнмајер сагласио се прије два дана са француским колегом Лораном Фабијусем да је пожељно да ОЕБС брзо донесе одлуку о овом приједлогу.

ОЕБС је у Украјини распоредио Специјалну посматрачку мисију у коју је укључено 250 посматрача, од којих је 80 распоређено у пет градова на истоку Украјине.