latinica  ћирилица
18/10/2014 |  10:22 | Аутор: Глас Српске

Спрега исламиста и појединаца из власти

Потјернице за држављанима БиХ који ратују у редовима групе Исламска држава и успјешне борбе против џихадиста нема због спреге радикалних исламиста и моћних појединаца власти из обавјештајно-безбједносних структура БиХ, тврде регионални експерти за безбједност.
 - Фото: blic.rs
Фото: blic.rs

Експерт за борбу против тероризма и високорангирани официр контраобавјештајне службе бивше ЈНА Милан Мијалковски сматра да посебну опасност представљају они који су се вратили из рата у Сирији, јер су обучени за терористичке нападе, а у земљама некадашње Југославије још нема адекватне превентиве у вези с тим случајевима.

Он је напоменуо да у БиХ тренутно има око 3.000 регистрованих исламиста, такозваних Ал Каидиних "спавача", спремних да крену у акцију, а да их је на Балкану десетак хиљада.

Мијалковски је истакао да је Косово јака база Ал Каиде на Балкану, гдје се налази најјача организациона јединица - такозвани Краснићијев џемат у Приштини.

"Постоји јака спрега муџахедина из БиХ и са Космета. Безбједност у Србији је у највећој мјери угрожена исламизацијом Албанаца на Косову, који желе да успоставе другу албанску државу", упозорава Мијалковски.

Професор Факултета за безбједност у Београду Зоран Драгишић рекао је да ће се БиХ много теже обрачунати са тероризмом него земље у окружењу, јер унутар органа БиХ постоје они који га подржавају.

"Џихадисти на Балкану дјелују као регионална организација и апсолутно су повезани", истакао је Драгишић.

Професор Факултета за безбједност и публициста из Скопља Иван Бабановски сматра да је у БиХ велики проблем спрега терориста и власти, те да око 150 муџахедина из БиХ, заједно са бившим припадницима терористичке ОВК, контролишу дијелове македонске територије.

Он је закључио да власт у Македонији нема никакав утицај на њих, што говори да је почела друга фаза реализације плана Ал Каиде познатог као "Балкан 2020", према којем је Балкан један од центара за продор исламистичког тероризма у Европу.