latinica  ћирилица
18/10/2014 |  11:12 | Аутор: СРНА

Мутабџија: Неважећа свједочанства из Меџлиса

Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија изјавио је да у образовном систему Српске неће имати никакву важност свједочанства бошњачке дјеце из Врбањаца код Котор Вароша која у Меџлису Исламске вјерске заједнице у том селу имају инструктивну наставу на "босанском језику".
Врбањци / ОШ "Свети Сава" Котор - Варош - Фото: РТРС
Врбањци / ОШ "Свети Сава" Котор - ВарошФото: РТРС

Наводећи да је ријеч о aлтернативном облику основног школовања, Мутабџија је додао да тој дјеци неће бити призната школска година и да неће моћи да се упишу у средње школе у Српској.

Мутабџија је напоменуо, да је Министарство на све начине покушавало да нађе рјешење да 84 дјеце из Врбањаца не би изгубило другу годину заредом и да би наставили нормално образовање, као и сва остала дјеца из тог села, али да су њихови родитељи одбили све приједлоге и захтијевали увођење "босанског језика" умјесто "језика бошњачког народа".

Он је истакао да ће почетком сљедеће седмице изаћи у јавност са комплетним информацијама о програмима и уџбеницима, према којима уче бошњачка дјеца у Српској, као и анализама на који начин то раде српска и хрватска дјеца у ФБиХ.

Инструктивна настава за бошњачку дјецу из Врбањаца, која другу годину заредом не иду на наставу у ОШ "Свети Сава", почела је у понедјељак и то према програму који се примјењује у Тузланском кантону.

Од 149 ђака бошњачке националности, њих 84 је кренуло на тзв. инструктивну наставу у просторијама вјерске заједнице, а 50.000 КМ за адаптирање просторија издвојила је Влада ФБиХ.