latinica  ћирилица
18/10/2014 |  14:15 | Аутор: Глас Српске

БЛ: Нови изложбени простор

Изложбом академског сликара Небојше Винкете вечерас ће бити отворен нови изложбени простор у Бањалуци "Живорад Жика Пећарић" у фоајеу Народног позоришта Републике Српске.

Како је најавио историчар умјетности Синиша Видаковић, пред посјетиоцима је веома интересантно стваралаштво које нагиње ка апстрактном духовном изразу, а Винкета је једнако добар и као цртач, колориста и као сликар.

Фоаје националног театра и раније је повремено коришћен као изложбени простор, гдје су јавности представљене значајне изложбе наших и иностраних умјетника.

- Са званичним отварањем новог излагачког простора надам се да ће еминентни академски сликари и млади аутори имати више могућности да представе јавности своја дјела. Простор не треба свести на ниво аматеризма, али свакако да талентованим младим умјетницима треба пружити шансу да покажу шта су научили на Академији умјетности - истиче Видаковић.

Све то, како истиче, због чињенице да је јако тешко доћи до нових излагачких простора који су провјерени и функционишу годинама.

- Ипак, морате имати веома добре референце да би вам неко поклонио пажњу и условно ризиковао да вас представи јавности - поручује Видаковић.

Публика која посјећује театар сада ће имати прилику да прије представе погледа и изложбу и на тај начин употпуни свој културни доживљај на једном мјесту.

- Данас је у тренду да се ради миксмедијска кооперација, како музике, тако и ликовних дешавања, филма и театра. Тако да због савремених трендова у умјетности сви "морају да живе заједно". Такође, публика ће на овај начин имати прилику да погледа, поред изложби у Музеју савремене умјетности РС и Банског двора Културног центра, изложбу која ће бити приређена у једном авангардном простору - истиче Синиша Видаковић и додаје да потпуно подржава сваки нови излагачки простор који се отвара у Бањалуци, што отвара више могућности да се упозна новија ликовна сцена.

Према ријечима академске сликарке Борјане Мрђа, позитивно је што се у Бањалуци отвара још један изложбени простор у којем ће излагачка дјелатност сигурно наћи своје мјесто. Када су у питању изложбени простори и излагачка дјелатност, Мрђа сматра да је Бањалука у једном процесу који се из године у године мијења доласком нових талентованих историчара и умјетника.

- Бањалука, развијајући се као град, упоредо се и културно развија, а сваки нови простор за представљање умјетности свакако ће допринијети културном сазријевању - закључује Мрђа.

Премијером представе "Мрешћење шарана" по тексту Александра Поповића и у режији Егона Савина вечерас ће почети и  85. сезона Народног позоришта Републике Српске под слоганом "Праве вриједности". Свечаним играњем представе биће обиљежен и Дан позоришта.