latinica  ћирилица
18/10/2014 |  14:38 | Аутор: СРНА

Закон о специјалном статусу Донбаса

Украјински Закон о специјалном статусу Донбаса /региони Доњецк и Луганск/ ступио је данас на снагу, пошто је објављен у званичном службеном гласнику парламента "Глас Украјине".

На интернет страници украјинског предсједника Петро Порошенка 16. октобра саопштено је да је потписао Закон о специјалном статусу Донбаса.

Према мишљењу премијера Доњецке Народне Републике Александра Захарченка овај закон значи признање њихове и независности Луганске Народне Републике.

- Шта значи специјални статус? То је признање чињенице да украјински закони овдје не вриједе. То је, де факто, признање независности - оцијенио је Захарченко.

Украјински парламент одобрио је 16. септембра Закон о самоуправи у дијеловима региона Доњецк и Лиганск, којим је предвиђено да се избори на локалном нивоу одрже 7. децембра и гарантује право људима да користе руски или било који други језик.

Лидери ДНР и ЛНР истичу да желе пуну независност од Украјине, те су за 2. новембар расписали изборе за регионалне и лидере законодавних тијела.