latinica  ћирилица
18/10/2014 |  19:10 | Аутор: РТРС

Вучић и Меркел: Подршка реформама, стабилност региона

Предсједник Владе Србије Александар Вучић обавијестио је данас њемачку канцеларку Ангелу Меркел да ће Србија, без обзира на инциденте на утакмици Србија - Албанија, учинити све да очува стабилност у региону, а њемачка канцеларка је потврдила подршку Берлина Београду.

Вучић и Меркел разговарали су телефоном, а њемачка канцеларка је, у дугом и пријатељском разговору, изразила подршку европском путу и реформама које Србија на том путу мора да спроведе.

Како је саопштено, тема разговора била је и регионална стабилност, а предсједник Владе Србије је рекао да ће Србија, без обзира на инциденте који су се догодили на фудбалској утакмици између репрезентације Србије и Албаније, учинити све да очува политичку и економску стабилност, како у Србији тако и у цијелом региону,

Вучић и Меркелова сагласили су се и да је стварање доброг пословног амбијента у Србији важан услов за унапређење билатералне економске сарадње, наводи се у саопштењу.

Инцидент на фудбалској утакмици Србија-Албанија био је једна од централних тема телефонског разговора премијера Србије Александра Вучића и потпредсједника САД Џозефа Бајдена.
Како је објавио "Информер", њихов разговор у сриједу трајао је више од пола сата и био је веома отворен.

"Одмах су размијенили мишљења и утиске послије инцидента на стадиону Партизана. Вучић је поновио свој став да је све изрежирано како би се згазио понос Србије, упркос његовим упозорењима ЕУ званичницима", пише "Информер".

Лист је додаје да је Вучић, завршивши излагање, америчком колеги отворено рекао: "Господине Бајден, сада можете да бирате између "велике Албаније" и нормалне Србије". "Бајден му је на то одмах одговорио: САД свакако не подржавају "велику Албанију". Србија има нашу пуну подршку", пренио је саговорник "Информера".

Владина Канцеларија за сарадњу са медијима саопштила је у сриједу да је Вучић разговарао са Бајденом, који је поновио да САД дају пуну подршку европском путу Србије, као и да су двојица саговорника постигла сагласност о значајном унапређењу билатералних односа.
Европска унија изразила је разочарање због прекида фудбалске утакмице између Србије и Албаније послије провокације, али је похвалила професионализам српских власти у датој ситуацији, изјавила је у среду Маја Коцијанчич, портпаролка високе представнице.
Она је на редовном брифингу за новинаре у Европској комисији демантовала да је ЕУ на било који начин умијешана у инциденте на утакмици Србија и додала да у ЕУ сматрају да политиком не смију управљати провокације на стадиону.

"Наглашавамо важност регионалне сарадње и поздрављамо планирану посјету премијера (Едија) Раме Србији", рекла је она.
Коцијанчич је у четвртак у Бриселу поново истакла да би посета албанског премијера Едија Раме Србији била добродошла упркос инцидентима на фудбалској утакмици у Београду.

"Сматрамо да би Рамина посјета Србији била добродошла у смислу наставка процеса помирења и унапређења сарадње у региону", рекла је Коцијанчич новинарима.
Она није хтела да коментарише наводе медија да се из Брисела врши притисак на Београд и Тирану да се посјета, и поред тешких ријечи размијењених након инцидента, ипак одржи.

"Наш став је јасан: до посјете треба да дође јер је то у интерсу свих и у складу са обавезама које су Србија и Албанија преузеле као земље кандидати", рекла је Коцијанчич извјештачу Танјуга.
На упорне захтјеве новинара са Косова и из Албаније да Европска комисија осуди шовинистичко скандирање српских навијача са трибина и наводно мaлтретирање албанске делегације, она је рекла да остаје при изјави да политици нема мјеста на спортским трибинма и да су се српске власти током утакмице професионално понашале.