latinica  ћирилица
19/10/2014 |  12:08 | Аутор: Агенције

Лавров: Циљ санкција је промјена става Москве

Циљ западних санкција је притисак на Руску Федерацију да промијени став о кључним и фундаменталним питањима, а не рјешење кризе у Украјини, истакао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
Сергеј Лавров - Фото: RT
Сергеј ЛавровФото: RT

- Наши партнери, који су нам увели санкције, не крију чињеницу да циљ ових мјера није Украјина. Суштински, у својим саопштењима и поступцима види се истинска сврха уведених регулатива - да се Русија примора да промијени став по кључним питањима од фундаменталне важности и да Москва преузме став Запада - рекао је Лавров.

Он је истакао да западни званичници не говоре о "промјени режима" у Русији, мада, како је навео, има појединих у Европи који користе сличне фразе.

- Углавном нам говоре да промијенимо политику и приступе. Једно је када нам понуде да нешто погледамо заједно, али нам говоре "ми знамо како треба и тако морате" - истиче Лавров, и додаје, да је такво понашање "из прошлог вијека, ере, колонијално и инертан начин размишљања".

Шеф руске дипломатије подсјећа да Русија чини више од било кога на рјешавању кризе у Украјини, те поручује да Русија не треба да чини једностране уступке да би удовољила Западу како би биле ублажене санкције. Такође, наводи да Москва не придаје много важности антируским коментарима украјинског предсједника Петро Порошенка пред ванредне изборе за Врховну Раду.

- Украјина је усред изборне кампање, осјећаји су појачани и поједини користе јефтине нападе. Поједине украјинске политичке странке покушавају да картом национализма придобију гласове и то је разлог због којег не треба обраћати много пажње на изнесене коментаре. Треба сачекати да би се видио сазив парламента, а надам се да ће мудрост украјинског народа превладати - рекао је шеф руске дипломатије.

Лавров наводи да Москва Порошенка сматра за легитимно изабраног украјинског предсједника. "У том погледу је стекао пуно признање. У редовном је контакту са предсједником Владимиром Путином и у више наврата се директно састао са њим и често разговарају путем телефона", каже Лавров.