latinica  ћирилица
20/10/2014 |  14:21 | Аутор: СРНА

Шешељ још није пребачен у болницу

Званичник Српске радикалне странке Верица Радета рекла је да лидер радикала Војислав Шешељ није пребачен у болницу, већ се и даље налази у притворској јединици у Хашком трибуналу, иако су му откривене двије метастазе на јетри.

Радета је нагласила да Шешељу није промијењена ни терапија, нити се промијенио однос притворских љекара према њему.

"Он је у притворској јединици, јутрос се јављао. Разговарали смо о неким стварима у вези са странком, промоцијом његове књиге. Тако да ништа ново нема ни у притворској јединици, он фунцкионише нормално као и до сада", рекла је Радета.

Додала је да се чека ПЕТ скенер, али да ни Шешељ, нити било ко зна када ће бити извршен преглед тим скенером који открива рак. Навела је да хашки притворски љекари нису чак реаговали ни када им је Шешељ говорио да има повишену температуру, коју може да мјери само током дана и то у оквиру њиховог радног времена.

"Притворске љекаре, након радног времена, када оду кући, није брига шта ће се дешавати са притвореницима. Ми се надамо и вјерујемо да ће Шешељ и ово побиједити, али што се тиче односа Хашког трибунала, ништа се није промијенило", истакла је Радета.

Подсјетивши да је Шешељ у притвору већ 12 година, Радета је најавила да ће радикали покренути низ акција за његово хитно и безусловно пуштање на слободу. "Обраћаћемо се и амбасадама пријатељских земаља и УН", рекла је Радета.

Коментаришући намјеру Србије да од хашког Секретаријата затражи дозволу да притворенике из Србије, међу којима је и Шешељ, посјете српски љекари,  Радета је рекла да је Шешељев став у том смислу недвосмислен и да он њихову помоћ никада није тражио, нити ће је тражити.

Љајић: Упућено писмо Трибуналу, конзул у посјети болеснима

Предсједник Националног савјета за сарадњу с Тибуналом Расим Љајић рекао је да је данас упућено писмо Трибуналу у коме се траже информације, ако имају сагласност оптуженика Војислава Шешеља и Горана Хаџића, о њиховом здравственом стању.

"Изразили смо спремност да пошаљемо наше љекаре из Србије и то по избору Шешеља и Хаџића, односно њихове одбране, ако сматрају да би то у овом тренутку било за њих корисно и потребно", рекао је Љјајић и додао, да је дат налог конзулу да посјети све оптуженике и Шешеља и Хаџића.

Прецизирао је да у сваком случају Секретаријат Трибунала мора да да сагласност за посјете љекара, а претходно и оптуженици треба да се усагласе да љекари из Србије иду у Хаг и изврше потребне прегледе и анализе.