latinica  ћирилица
20/10/2014 |  14:27 | Аутор: Агенције

Вакцина против грипа – истине и заблуде

Грип је веома опасна болест – без дилеме се ради о једној од најраспрострањенијих заразних болести. Иако је ебола и даље у центру медијске пажње, срећом је нема код нас (и веома су мали изгледи да ће се десити епидемија) грип и даље односи превише живота, а компликације грипа на жалост нису ретке, нарочито код деце!
Вакцинација - Фото: илустрација
ВакцинацијаФото: илустрација

Нема бољег и ефикаснијег начина сузбијања грипа од вакцинације, али је невјероватно колико је заблуда и даље актуелно! Ту је и "антивакцинални лоби", па мислимо да је јасно зашто смо ријешили да сада отворимо ову причу.

Зима није ни близу, има времена за вакцину, неће грип скоро


Тачно је да још увијек нема праве зиме, али је сада вријеме да се прича о вакцинацији из бар три разлога:

– Немогуће је сигурно предвидјети долазак вируса у наше крајеве! Иако већ неколико година грип “касни“ (стиже на крају зиме) то не значи да ће тако бити и ове сезоне. Није се једном десило да грип изненади и најбоље познаваоце ове болештине.

– Треба времена да вакцина оствари ефекат – потребно је неколико недјеља (некада и дуже) се имуни (одбрамбени) систем “наоружа“ за борбу са грипом. Зато не треба чекати “минут до 12" и примити прву дозу вакцне када се грип већ појави. За оне који се први пут вакцинишу важи правило две дозе вакцине са размаком од мјесец дана, па и то треба имати у виду.

– Треба набавити вакцину на вријеме – ако се деси права епидемија грипа (надамо се да неће) може се десити да вакцине не буде довољно (иако се надлежне службе заиста труде да вакцине буде за све) у моменту када стварно брзо затреба већем броју дјеце и људи.

Вакцина није баш најсигурнија, ко зна како се она прави


Тотална заблуда!

Класична вакцина против грипа се прави тако што се вирус грипа “исјецка“ па више није у стању да изазове грип – то значи да дијете (ово важи и за одрасле) не може да добије грип “преко вакцине“.

Зато се и назива сплит (подијељена, “исјецкана“) вакцина. Већ годинама уназад се користе најсавременији фармакотехнолошки поступци па је вакцина против грипа једна од најбезбједнијих!

Бесмислено је вакцинисати дјецу и здраве људе – вакцина је искључиво за ризичне групе

Одавно није тако!

Ово није наша препорука нити мишљење “једног броја љекара“ већ једна од званичних препорука Свјетске здравствене организације и огромне већине Педијатријских асоцијација широм свијета. Што више дјеце и људи се вакцинишу – мања шанса је да се деси епидемија, а тако да се сачува више живота!

Препорука није “произвољна“ већ се темењи на великим научним студијама које су, послије вишегодишњег праћења огромног броја дјеце (и одраслих), показале да је вакцина против грипа ефикасна, безбиједна и неопходна у превенцији грипа.

Једном сам се вакцинисао и то је доста, не мора баш сваке године да се прима вакцина против грипа

Није тако, а разлог је једноставан – имунитет против грипа има ограничено трајање па га треба обнављати!

Са друге стране, постоји више типова вируса који изазивају грип, а обично се сваке године промијени “главни кривац“. Пошто су антитела (борци против вируса) посебна за сваки тип вируса, Свјетска здравствена организација сваке године предвиђа највјероватније узрочнике, па се пред сваку сезону грипа прави одговарајућа вакцина. Ради се на томе да се произведе “универзална“ вакцина која ће бити иста и “покривати“ све типове вируса грипа, али док се тај посао не заврши држимо се “стандардне“ вакцине и сваке године “освјежавајмо“ имунитет.

Мама, тата, баке и деке – сви су се вакцинисали, па деца не морају да је добију


Добро је што су се сви одрасли вакцинисали, али није добро да се дјеца “прескачу“. Као што смо већ напоменули, вакцина је “чиста“ и безбиједна, па нема разлога да се дјеца старија од шест мјесеци “скидају са списка“ за вакцинацију против грипа.

До узраста од три године дјеца добијају пола дозе у односу на одрасле, а старији малишани се вакцинишу истом дозом као и одрасли.

Давање вакцине јако боли – дете ће да навуче страх од доктора

Није баш тако! Мора мало да боли, али ако се њежно приступи дјетету и полако убризга садржај вакцине, бол је заиста дискретан и краткотрајан. Треба смирити дијете, старијима објаснити шта ће се десити па тек онда приступити вакцинацији. Ако је јако напето и непрекодно плаче бол ће бити јачи због стегнутих мишића. Зато не треба журити, посебно код дјеце која се први пут вакцинишу – ако дијете схвати да нема “фрке“ свака сљедећа вакцинација ће ићи много лакше.

Једна доза вакцине је довољна за све

Не и за оне који се први пут вакцинишу!

Ревакцина (друга доза) се даје мјесец дана послије прве “боце“. Сваке сљедеће године се даје само једна доза. Ревакцина “утврђује“ заштиту коју је прва доза започела.

Компликације су честе и опасне – зато нећу да се вакцинишем


Компликације су могуће, али су ријетке и благе!

Важно је да дијете буде здраво прије вакцинације – тада су и компликације рјеђе. Зато би било добро да педијатар прегледа дете прије вакцинације.

Могућа је блага реакција на мјесту убода – црвенило и оток, али то не захтијева пажњу, али ни третман.

Мали број дјеце добије “грипчић“ – лако цурење носа, благи кашаљ који може бити праћен “ниском“ температуром. Све траје пар дана и прође без лијекова. Озбиљне компликације грипа (прије свега се мисли на неуролошке компликације) су заиста изузетно ријетке.

Алергијска реакција на вакцину је могућа, а она се скоро увијек дешава код дјеце која су алергична на јаја. Зато се вакцина против грипа не даје алергичнима на јаје!

Вакина против “стандардног“ грипа штити и од актуелног Х1Н1 вируса

Нажалост не штити!

Х1Н1 вирус је заиста специфичан – опремио се “имунолошким штитом“ који га брани од стандардне вакцине против грипа. Антитела (имунолошка “муниција“ која убијају вирус) која организам створи послије вакцинације стандардном вакцином, нажалост не могу Х1Н1 вирусу ништа!

Зато је једина ефикасна превенција актуелног грипа посебно развијена вакцина баш против Х1Н1 вируса.

Нема шансе да се избјегне “боцкање“ то је једини начин вакцинације


Није тако!

Већ се неколико година користи вакцина која се “укапава“ у нос. Ова вакцина јесте скупља, али и знатно пријатнија од класичне јер нема “боцкања“, а ефикасна је као и “стандардна“.

На жалост још је нема код нас, мада би сигурно било заинтересованих за ову “безболну заштиту“ од грипа. Зато се надамо да ће се ускоро појавити у Србији.

Надамо се да смо “разбили“ најчешће заблуде о вакцини против грипа. Зато вам предлажемо да размислите о вакцинацији цијеле породице. Наравно, посавјетујте се и са Вашим педијатром који најбоље зна да ли Ваше дијете неку од ретких препрека за безбједну вакцинацију.

Све је више педијатара против вакцине


Срећом ово није тачно!

И поред агресивног “антивакциналног лобија“ све је мање педијатара који не прихватају званичне препоруке Свјетске здравствене организациије!

Нема рационалног објашњења за оне који су против доказано корисних вакцина, а све боља едукација са увидом у непристрасне научне студије полако мијењају мишљење скептика и стишавају острашћену борбу против ове вакцине.

 

Извор: Мој педијатар