latinica  ћирилица
20/10/2014 |  17:34 | Аутор: ТАНЈУГ

Ко профитира на хапшењу Бандића?

Хапшење градоначелника Загреба и могући судски процес одразиће се на политичку сцену и довести до нове прерасподјеле снага између политичких странака у Загребу.

Од тога би највише користи могле да имају двије највеће странке - ХДЗ и СДП, сматрају аналитичари.

Професор Иван Римац оцјењује да ће онемогућавањем Бандићевог политичког дјеловања због судског процеса доћи до политичке борбе и то ће резултирати новом расподјелом снага, прије свега између великих странака, али и неких мањих унутар хрватског политичког тијела.

"Загреб је најважнија политичка средина у Хрватској како по политичком утицају, тако и по економској моћи градоначелника, што је посебно изражено након формирања Загребачког холдинга, који градоначелнику даје велику економску моћ", наглашава Римац у изјави за Хину.

Бандић је, иначе, прво био престонички градоначелник као члан СДП, а затим као независни кандидат. У првом периоду осигуравао је присутност СДП-а у Загребу, а затим је, након што је избачен из те странке, представљао простор гласачких преференција које нису ишле у корист ни СДП-у нити ХДЗ-у, а који ће странке покушати да врате.

Аналитичар Иван Шибер сматра да ће, уколико дође до покретања судског поступка против Бандића, то довести до расипања његовог бирачког тијела, па таква ситуација може ићи у корист СДП-у и ХДЗ-у, којима је Бандић одузео велики дио бирачког тијела у Загребу.

Трећина Загрепчана свој глас је дала Бандићу управо због незадовољства великим странкама, а будући да је сада ту и ОРаХ питање је коме би се они приклонили на идућим изборима. Посљедица би могла бити, сматра Шибер, још већа апстиненција на локалним изборима.

Иван Звонимир Чичак вјерује да је, због времена у којем се догодило, хапшење градоначелника Загреба политички процес којим се жели скренути пажња јавности са суђења Јосипу Перковићу и с предстојећих предсједничких избора.

Упозорава да не треба журити с осудама Милана Бандића, већ пустити да ствари иду својих током и да започне судски процес.

"Немојте потцењивати Милана Бандића као особу, он има велику подршку народа, то неће лако проћи", упозорава Чичак.

Један од критичара Бандића, Дражен Лалић који је пре шест година заједно с 26 јавних личности затражио његову смјену због корупције, данас каже да се "не наслађује његовим хапшењем", већ очекује да ће се идућих дана "многи наслађивати, а понајприје припадници политичке елите који су годинама ћутали".

"Треба подсјетити и на политичаре који су ћутали. Пуно је воде испод Саве протекло док је Зоран Милановић одлучио да макне Бандића из Загреба. Прошле су године и године у којима се ћутало о корупцији и мислим се сви они данас требају покрити ушима", поручио је Лалић.

Загребачки градоначелник ухапшен је јуче због сумње да је починио више кривичних дјела корупције и злоупотребе службеног положаја, а поред њега су приведени и сувласник ЦИОС-а Петар Припуз, предсједник Управе Загребачког холдинга Слободан Љубичић и, наводно, још петнаестак особа.

Хапшења су, према писању локалних медија, услиједила након вишемјесечног сложеног криминалистичког истраживања везаног за незаконита поступања у Граду Загребу и Загребачком холдингу, које су спровели Директорат полиције и УСКОК, уз координацију Државног тужилаштва.