latinica  ћирилица
20/10/2014 |  19:56 | Аутор: РТРС

Медицински отпад из Хрватске завршио у Дервенти

Четрдесет тона потенцијално заразног медицинског отпада из Хрватске завршило је у кругу фирме “Прамат пласт”, што је узнемирило грађане Дервенте.

 Републичка еколошка инспекција утврдила је да је ова фирма имала документацију за прекогранични увоз отпада, који није опасан, али не и медицинског. Зато је питање, како је овај материјал уопште могао прећи државну границу.  Царински службеници прегледали су само документацију, али не и садржај опасне пошиљке из Хрватске. У УИО кажу да цариници раде по принципу зеленог, жутог и црвеног пута. Ако пошиљка улази у земљу са назначеним жутим путем, цариници су дужни само да прегледају документацију не и робу – а управо тако је и била назначена спорна пошиљка. Из овог се може извући закључак да је ова фирма очито обманула царинике. ТЕКСТ:

 Медицински отпад налази се у кругу фирме изложен киши и вјетру. У Дервенти сумњају да се поједине фирме у Хрватској ослобађају медицинског отпада, шаљући и продајући га у БиХ да би избјегли високе трошкове стерилизације и третмана отпада.  У Инспекторату РС су обавијештени о овом случају. Њихови еколошки инспектори су обавили контролу.

 „Наложили смо предметном предузећу да се комплетна пошиљка у року од 15 дана од дана пријема рјешења врати предузећу Типос Ресурс у Хрватску и забранили даљни увоз и пријем спорних пошиљки", каже Душанка Макивић, портпарол Републичког Инспектората.

Само у овој години дервентски ПРИМАТ ПЛАСТ са истим је папирима у БиХ увезао 23 пошиљке са укупно 358 тона отпада. Прошле седмице цариници су са границе вратили једну пошиљку.

 У УИО кажу да нису у могућности да изврше физички преглед све робе која улази у БиХ – то ураде у само 50 одсто случајева. Свима осталима се изгледа вјерује на ријеч.

 „Поставите то питање ЕУ,  они 97 одсто вјерују увозницима који увозе робу у њихову земљу. Физички прегледати све пошиљке значило би комплетну блокаду свих граница и свих терминала, каже Ратко Ковачевић, портпарол УИО БИХ.