latinica  ћирилица
20/10/2014 |  21:33 | Аутор: РТРС

Ко ће саставити Владу РС?

Иако ЦИК још није пребројао све гласове – политичке комбинаторике увелико су почеле. СНСД је са старим коалиционим партнерима ДНС-ом и социјалистима на добром путу да сакупи стабилну скупштинску већину и формира Владу. Ипак, за опозицију- све могућности су још отворене.
Влада РС - Фото: РТРС
Влада РСФото: РТРС

Циљ је јасан -доћи до 42 посланика у НС РС. Извјесно је једино да у будућој скупштинској већини заједно неће бити двије политичке партије које су у РС добиле највише гласова-СНСД и СДС. 

На основу пребројаних, готово 90 одсто бирачких мјеста, СНСД је и даље водећа странка у Републици Српској. Лидер ове политичке партије Милорад Додик убијеђен је да ће са својим досадашњим коалиционим партнерима формирати и нову власт. За сада им и математика иде наруку. Према подацима ЦИК-а, оваква коалиција би имала 43 посланика.

"Постоје разговори. Само су спекулације покушај да неко од те три партије може да нешто ради, преговара и договара са овим из другог блока. У сваком случају то је јасно“, изјавио је Додик за РТРС.

Јасно је, бар како је јавности представљено, да СДС и СНСД неће заједно у скупштинску већину. СДС је искључив. Позив за разговор упутио је свим политичким партијама осим СНСД-у. То је кажу став Предсједништва странке.

"Ми смо јединственог става у РС. Дали смо овлашћења нашем предсједнику да преговара и наравно он ће доћи на Предсједништво па ћемо разговарати", рекао је Мићо Мићић, потпредсједник СДС-а и нагласио да неће учествовати у власти "по сваку цијену".

СДС рачуна да ће премијерском понудом успјети да придобије коалицију окупљену око ДНС-а која за сада има осам мандата. Напредњак Адам Шукало каже да ће све препустити Марку Павићу. Одмах након избора, лидер ДНС-а био је искључив да од премијерске позиције неће одустати. 8 дана послије кажу - чекамо коначне резултате.

„Неће ДНС давати никакаве изјаве прије објаве завничних резултата ЦИК-а", потврдио је лидер ДНС-а Марко Павић.

На резултате се позивају и Социјалисти. Спреми су да разговарају са свим парламентарним странкама. Ипак, предност дају СНСД-у због заједничке плаформе и, како кажу, досадашњих резултата.

"С тим што постоји спремност у оквиру партије да се разговара и са другим актерима о томе шта треба радити будућа власт за добробит РС и свима су врата отворена“, изјавио је Срђан Тодоровић, портпарол СП.

Јавна је тајна да је кључ будуће Владе, ко год да је формира, Марко Павић и његов ДНС. Ништа мање значајну позицију, чини се, нема ни бошњачка коалиција Домовина. Према досадашњој рачуници ЦИК-а припада им 4 посланичка мандата. Очекују још два.

"Вјерујемо да било која скупштинска већина у НСРС неће бити могућа без посланика који долазе из Домовине, односно сви су из СДА“ рекао је Рамиз Салкић из СДА.

Не желе још да откривају коме ће се приклонити, али не крију да желе министре у Влади Српске.