latinica  ћирилица
22/10/2014 |  12:09 | Аутор: СРНА

Није повријеђен национални интерес Бошњака

Вијеће за заштиту виталног интереса при Уставном суду Републике Српске утврдило је данас да Законом о допунама Закона о извршном поступку Републике Српске није повријеђен витални национални интерес бошњачког народа.
Уставни суд РС - Фото: СРНА
Уставни суд РСФото: СРНА

 
"Одлучујући о предметном захтјеву, Вијеће је утврдило да оспореним законом није повријеђен витални интерес бошњачког народа, јер његовим нормама није доведено у питање ниједно право из оквира права од виталног националног интереса која гарантује Устав Републике Српске", саопштено је из Уставног суда.

Вијеће је оцијенило да се оспорена законска одредба не односи на припаднике ниједног конститутивног народа, нити садржи национални предзнак, већ третира једнако сва лица која су исходила правоснажне и извршне судске одлуке за накнаду штете.

У саопштењу Уставног суда Српске наводи се да је Клуб делегата бошњачког народа у Вијећу народа Српске навео у захтјеву за утврђивање повреде виталног националног интереса да се повреда огледа у томе што се, између осталог, Законом о допунама Закона о извршном поступку Републике Српске лицима која су била за вријеме посљедњег рата у логорима у Републици Српској, углавном припадницима бошњачког народа, ускраћује право на накнаду тада настале материјалне и нематеријалне штете.

Такво нормирање, према наводима овог клуба, представља наставак процеса ускраћивања права жртвама тортуре и других тешких повреда људских права, умјесто да им буду осигуране пуне и ефективне мјере репарације које не смију да зависе од парламентарне већине.